SEGRE
La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cruzada de los inocentes, de la francesa Chloé Cruchaudet, és una aproximació molt interessant a la societat francesa de l’edat mitjana: bruta, ignorant i brutal. L’autora agafa un fet que els historiadors no encerten a decidir si van ser reals o no –les mobilitzacions d’infants en llargues marxes per França i Alemanya amb la idea de fer croades de gent amb els cors purs contra els musulmans–, narra una història sobre la bondat i ens pregunta si la maldat és una conseqüència inherent al fet de viure.

La novel·la ressegueix les desventures de Colás, un marrec tan entremaliat com qualsevol altre marrec de la seua edat, que es veu obligat a fugir de casa i buscar-se la vida a la França rural del segle XIII. La croada, que dóna nom al títol de l’obra, és una anècdota convertida en farsa, una al·lucinació traduïda en aparició, una ocurrència elevada a categoria de missió vital.

Colás, arrossegat pel seu amic Camille, aconsegueix convèncer una bona colla de nens i nenes que Déu els ha encomanat un objectiu irrenunciable: arribar a Terra Santa i convertir els musulmans a la fe cristiana.

Organitzada narrativament d’una manera molt clàssica, al llarg de la introducció se’ns presenta la vida de Colás i el que s’anomena la crida a l’aventura del protagonista. Tot el segon acte és la croada, dividida en quatre capítols que l’autora ha encertat a desenvolupar en el cicle de les quatre estacions. A través de tot aquest cos central veiem la transformació dels personatges i la modulació de les seues necessitats i motivacions, influenciades pel temps que domina cada període de l’any. El desenllaç, ben resolt, és tan cru i tendre com la vida mateixa.

L’estil de Cruchaudet ens transporta inevitablement a un món infantil, i dóna a entendre que els nens sempre han estat nens. Amb unes vinyetes sense marc, que transmeten la sensació de faula orgànica, l’ús de colors dominants ajuda a transmetre les emocions que acompanya la història. La cruzada de los inocentes és una novel·la d’aquelles que són molt més lleugeres del que sembla, que al pair-les t’adones dels seus matisos.

CONNEXIONS PARANORMALS

> Los jueves, milagro, de LG Berlanga. Considerada la pel·lícula que va pa-tir més talls de la nefasta censura franquista, finalment va aconseguir estrenar-se el 1959. Les forces vives d’un petit poble de l’Espanya rural creuen que la millor manera de revitalitzar l’economia local és emular pobles com Lourdes o Fàtima. La idea és forçar una mica la situa-ció i fer aparèixer un sant del no-res.

> Monty Python and the Holy Grail,dels Monty Python. Paròdia del mític grup de comedi-ants britànics sobre la llegenda del rei Artur i la recerca del Sant Greal. Aquesta és la primera d’una exitosa filmografia que el grup combinava amb el programa de televisió Flying Circus. títols com Life of Brian o The meaning of life són icònics de l’humor britànic dels setanta.

LA CRUZADA DE LOS INOCENTES  Guió i dibuix: Chloé Cruchaudet Editorial: Dibbuks, 2019 Edició original francesa:La croisade des innocents (Éditions Soleil, 2018) Traducció: Fernando Ballesteros Format: cartoné, color, 176 pàgines, 19x27 cm Preu: 25 €

La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

La fe dels pobres

La fe dels pobresSEGRE

tracking