SEGRE
Un llarg viatge

Un llarg viatgeSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Segona Guerra Mundial vista des del punt de vista d’un jove tailandès. Papaya Salad d’Elisia Macellari és això i és molt més. La novel·la és la vida real d’un oncle de l’autora, una versió lliure i colorista plena d’humor, amor i tendresa. Sompong és el tiet avi de Macellari, que quan ella era petita va explicar-li la seua vida i com va conèixer Lek, l’amor de la seua vida. Fill del xèrif en una zona rural aïllada de Tailàndia, de petit va créixer apreciant l’amor a la família, l’esforç, el sentit de la justícia i la generositat. També ho va fer lluny dels pares, a Bangkok, ciutat en la qual va descobrir que la seua autèntica passió eren les llengües i viatjar. L’exèrcit li va semblar la millor opció i en pocs anys va convertir-se en el millor de la seua promoció, honor que li va ser recompensat amb una beca per estudiar a l’acadèmia militar de Berlín. Alemanya, Europa, l’altra punta del món. L’únic contratemps és que el Tercer Reich declara la Guerra a Polònia i comença la segona Guerra Mundial. El seu destí és l’epicentre d’un dels conflictes bèl·lics més trascendentals del segle XX. La novel·la, narrada en primera persona pel protagonista i dibuixada amb delicadesa per la seua neboda, transcorre a partir d’aleshores en paisatges que són absolutament inòspids per a Sompong: només el viatge de Tailàndia fins a Europa en vaixell és una odissea que avui en dia ens és impossible d’imaginar. Arriba a la Itàlia de Mussolini i acaba a Nova York. Pel camí treballa a l’ambaixada del seu país en un Berlín devastat per les bombes, coneix la qui després serà la seua dona en un pis de Viena, és pres en un hotel de luxe als afores d’Austria, sobreviu a un camp de batalla i creua l’Atlàntic com a pres diplomàtic en un vaixell de la marina nord-americana.

Quan Sompong torna a Tailàndia és una altra persona. Ell diu que “tots els ingredients ja s’havien mesclat, ara els sabors convivien junts en una mateixa història”.

CONNEXIONS PARANORMALS

> Big Fish, de Tim Burton. Basada en la novel·la de Daniel Wa-llace i guionitzada per John August, és una pel·lícula d’aventures divertida i tendra. A les portes de la mort, un pare bocamoll busca reconcilar-se amb el seu fill a través d’una història: la pesca del peix més gran del Mississipí. Una història sobre els records i la necessitat que te-nim de fer-los a mida.

> Como agua para chocolate, de Laura Esquivel. Una de les obres més importants de la literatura gastronòmica, a mig camí entre la novel·la romàntica i el realisme màgic. Ambientada a l’època de la revolució mexicana, la novel·la segueix la vida de Tita, una dona humil en un país en conflicte. Amant de la cuina, Tita es relaciona amb el món a través del menjar.

PAPAYA SALAD Guió i dibuix:Elisa Macellari Editorial: Liana, 2019 Format: cartoné, 232 pàg, color, 17x23 cm Preu: 22 €

Un llarg viatge

Un llarg viatgeSEGRE

Un llarg viatge

Un llarg viatgeSEGRE

tracking