SEGRE

La ira és la mare d'Europa

garcia i olivares revisen el mite d’aquil·les, el protagonista de ‘la ilíada’ d’homer

La ira és la mare d’Europa

La ira és la mare d’EuropaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si la Grècia clàssica és el bressol de la civilització occidental, La Ilíada d’Homer és el text fundacional del vell continent. No és poca cosa, Després d’endinsar-se en la vida i obra de Velázquez i guanyar el Premi Nacional del Còmic el 2015 amb Las Meninas, els autors ens transporten a la guerra de Troia per fer una lectura particular del clàssic que han titulat La Cólera.

Aquil·les, el protagonista de la història –sí, el del taló–, se’ns presenta com un personatge hedonista i vital, capaç d’estimar sense prejudicis i matar sense contemplacions. Ambigu, atractiu, líder. Un home de bellesa andrògena i una força brutal. El setge de Troia és l’escenari original del poema, una guerra que esdevé absurda als ulls del mateixos protagonistes, els aqueus, arrossegats fins a les portes de la ciutat per Agamèmnon, rei de reis, disposat a assetjar-la per orgull i a patir les calamitats que convingui per aconseguir destruir-la. Conscients que els poetes convertiran el fang i la sang en glòries eternes, els protagonistes es veuen atrapats entre la lleialtat i l’odi durant gairebé deu anys. El poema gira al voltant d’Aquil·les, qui finalment no pot defugir la mort en la conquesta de Troia, assedegat de sang, encegat per la ràbia. En un moment prova d’evitar el destí, finalment hi sucumbeix. El pecat original d’Europa és un setge brutal, una ira irracional, una guerra que la cultura embellirà amb la seua lírica. Tres mil anys més tard, Grècia ja no busca la glòria en terres estranyes sinó que tanca les fronteres, negociant amb la vella i poruga Europa la feina bruta de la contenció. Som els fills d’Aquil·les, el hereus descafeïnats de la seua ràbia. Amb un ús exquisit del llenguatge del còmic, utilitzant les paraules justes per no exposar els personatges a diàlegs forçats i obvis, el duet escapa a l’encotillament de la història original i crea una peça que sap jugar amb els mites i els personatges fins al punt que capgiren –literalment– el llibre per viatjar a través del temps i conèixer els nefastos descendents d’aquella còlera. Un llibre complet que suporta la relectura i que té diferents capes d’interpretació. Ben documentada, amb recursos narratius que transcendeixen la història que ens expliquen García i Oliveras converteixen la Ilíada en un punt de partida per anar una mica més enllà. Imprescindible.

CONNEXIONS PARANORMALS

> The adventues of Priscilla, queen of the desert de Stephan Elliot.

Els bucòlics paisatges del desert australià són l’escenari d’una road movie entranyable, una de les primeres pel·lícules comercials en què la transsexualitat defuig la marginalitat fosca dels suburbis urbanites. Potent i emotiva, la pel·lícula narra el viatge cap a l’interior, geogràfic i emocional, d’un grup de transsexuals a la recerca de millors oportunitats.

> Game of Thrones, de Benioff i Weiss

Mítica sèrie de la plataforma HBO parcialment basada en l’exitosa saga literària Cançó de gel i foc de George R.R. Martin. Emplaçada en un territori imaginari, les diferents cases que governen els Set Regnes pugnen i s’alien per aconseguir el poder alhora que han de fer front a una amenaça sobrenatural que ve de més enllà de la frontera del nord. Èpica clàssica i personatges sincerament polièdrics.

CÓLERA Guió: Santiago García Il·lustració: Javier Olivares Editorial: Astiberri (2020) Format: cartoné, 21x28 cm, color, 24 pàg. Preu: 28€

La ira és la mare d’Europa

La ira és la mare d’EuropaSEGRE

La ira és la mare d’Europa

La ira és la mare d’EuropaSEGRE

tracking