SEGRE
Ultraviolència

UltraviolènciaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb un estil molt particular, dens i barroc en detalls i textures, Carlos Hierro va publicar a la revista Víbora durant els anys noranta les desventures d’un personatge sense escrúpols: Ángel. Ara La Cúpula, en aquest afany per recuperar, compilar i editar amb una qualitat extraordinària els seus clàssics políticament incorrectes, aquesta vegada ha posat sobre la taula un dels més controvertits.

El fet que Iron acabés abandonant el còmic per mirar de viure en altres terrenys de la il·lustració –sobretot el tatuatge, que exerceix a la petita ciutat alemanya de Lübeck–, ens ha privat de saber cap a on haurien evolucionat els seus personatges. També saber si amb l’edat hagués dut aquesta violència a terrenys més subtils i refinats. No és el cas de les històries en les quals ens fixem aquesta setmana. Ángel és una ànima tan turmentada com lliure, en el sentit menys humanista del terme. És incapaç de sentir empatia ni res més que una ràbia sense límits. Amb aquesta lògica les seues històries són una successió compulsiva de trets, crits, ganivetades, explosions, cops de puny i sang brollant per totes les vinyetes sense cap tipus de filtre. En un moment que el Víbora començava a llanguir, negant-se a desaparèixer, Iron va trobar el seu lloc.

Hierro té una traça inconfusible, un estil que el pots reconèixer fàcilment: rostres molt expressions, vinyetes intenses carregades de detalls. Un tret és alguna cosa més que un forat, són explosions de dolor que escampen sang per tota la sala. En aquesta edició de luxe es compilen totes les històries que en el seu moment van anar sortint: algunes en blanc i negre, d’altres en bitò i molts en color. Ángel no és un còmic per llegir d’una tirada, és molt millor fer-ho per fascicles. Ell és el nihilisme dut a l’extrem més pervers, un retrat delirant d’una joventut, la dels noranta, que deixava al marge del sistema, sense marge per redimir-se, tothom qui no seguia el camí ofert per l’estat del benestar. Ángel no és un còmic per a tots els públics sinó el testimoni d’una època poc gloriosa.

Ultraviolència

UltraviolènciaSEGRE

Ultraviolència

UltraviolènciaSEGRE

Ultraviolència

UltraviolènciaSEGRE

tracking