SEGRE

Un cas perdut

La Cúpula compila en una edició de luxe un clàssic del lleidatà Miguel Gallardo publicat a ‘el víbora’

Un cas perdut

Un cas perdutSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el terreny musical, per etiquetar aquells artistes que només van saber colar un tema a les llistes d’èxits, els anglosaxons van inventar el concepte one-hit wonder. En català no tenim aquesta expressió ni tampoc la necessitem per parlar de Miguel Gallardo, creador de personatges tant diferents com Makoki, Buitre Buitaker o el Perro Nick.

La Cúpula ha recuperat les històries d’aquest darrer, un dels detectius més emblemàtics de les vinyetes catalanes. Gallardo agafa els referents del gènere negre de mitjans dels anys cinquanta nordamericans i els sacseja en una coctelera com el bàrman que elabora un Dry Martini.

Els imprimeix una pàtina colorista nova i trenca el realisme fosc per jugar amb formes cubistes. Construeix històries amb una estructura narrativa que semblen un trencaclosques del qual hem extraviat la meitat de les peces.

Amb la veu en off que caracteritza les desventures cinematogràfiques dels detectius dels anys cinquanta (bevedors, solters, faldillers, desordenats, fumadors i amb un sisè sentit per posar-se sempre en problemes), Gallardo construeix un personatge que és tot això i alhora és efectiu, musculós i encantador. Enormes cotxes de gàngster, goril·les enfundats en americanes de ratlles que desenfunden revòlvers sense miraments; dones fatals en vestits elegants que sempre tenen a punt una insinuació i una mentida; bars foscos i carrers deserts.

Tots aquests tòpics es combinen amb diàlegs que freguen l’absurd i vinyetes coloristes que transporten el lector a l’altra cara de la mateixa moneda, com explica Jordi Costa a l’extens pròleg del llibre: el cinema negre era el revers immoral de l’Amèrica oficial dels opulents anys cinquanta de famílies exemplars que no podien somiar res millor que viure en una casa amb jardí. Aquesta edició de Perro Nick és un viatge per a nostàlgics, inquiets i col·leccionistes.

També és una joia per als amants del disseny, ja que Gallardo va fer un exercici estèticament brillant en el seu camí cap al món de la il·lustració colorista dels anys noranta.

Un cas perdut

Un cas perdutSEGRE

tracking