SEGRE

Energia feminista

L'autora nord-americana Lale Westvind aposta pel còmic sense text i obté una explosió visual bestial

Energia feminista

Energia feministaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és un còmic fàcil, si més no per a aquells lectors que busquin una narrativa amb certa convencionalitat. No parlem de necessitar una estructura lineal ni una historieta plana, sinó d’un argument i trames més o menys definides. Considerat un dels màxims exponents del còmic underground nord-americà –les xarxes socials han facilitat molt les coses als lectors més fanàtics, àvids d’obres d’avantguarda agosarada–, Westvind aposta per un tipus de còmic molt visual, amb personatges femenins que no responen als cànons estètics dominants i poc –o gens de– text. També, i a Grip és un tema central, hi ha una mirada mística, carregada d’energia sobrenatural en què l’autora, a través de la noia protagonista, connecta amb el poder transformador de la natura a través de les seues mans.

Tot comença de la manera més casual: la noia s'escola per una petita escletxa en una paret d’un carrer qualsevol, atreta per un remolí de vent inquietant. Com una crida a l’aventura, la noia hi entra i queda atrapada per una font d’energia que li transfereix poders especials. A partir d’aleshores, deixa enrere una vida que intuïm convencional per convertir-se en una dona capaç de transformar tot el que té al seu voltant. També, a partir d’aquí, el còmic s’aventura en un univers visual en què l’autora desplega una successió de pàgines estèticament intenses, conceptualment tridimensionals, emocionalment psicodèliques. La protagonista, que no sabem com es diu, té una força física descomunal i poders per connectar amb mons que escapen a la nostra realitat.

Els boscos quebequesos, que Westvind coneix bé, són un dels escenaris on s’endinsa per avançar en dimensions i localitzacions espai-temps que poden sobrepassar la nostra capacitat d’enteniment. Sense saber exactament què passa –tampoc queda clar si ens cal–, la història té altres virtuts: connecta amb les nostres emocions; ens atrapa pel dinamisme i el color de les vinyetes; manté desperta la curiositat per treure l’entrellat de tot plegat. Grip no és fàcil, senzillament demana que ens hi acostem una mirada despullada de prejudicis i oberta, sense més ambicions que el fet de deixar-se sorprendre.

GRIP guió i dibuix: Lale Westvind editorial: Apa-Apa (2021) Format: cartoné, 16x23 cm, 176 pàg, color. Preu: 23 €

int

int

int

int

tracking