SEGRE
Transitar en plural

Transitar en pluralSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és un tema fàcil, les possibilitats d’acabar utilitzant paraules que els col·lectius més sensibilitzats considerin inadeqüades, inexactes o –directament– insultants són altes. Per això, per no espifiar-la, els editors de Transicions han comptat amb un assessorament lingüístic especial per assegurar-se que, en la traducció, no es perden detalls. Aquest còmic documental és probable que es converteixi en un referent per a aquelles persones que, mogudes per la curiositat o empeses per la realitat, s’endinsin per primera vegada en el món trans.

No estem parlant només de transexuals, i encara menys respecte els tòpics tronats que encara persisteixen en la nostra societat, sinó de totes aquelles persones que, per motius diversos, miren de trobar el seu lloc al món en relació al gènere i el sexe. Bàsicament perquè no estan còmodes amb les etiquetes i els rols que els han imposat. La novetat d’aquesta proposta, a diferència d’altres com Llamadme Nathan (Astiberri, 2019), dels també francesos Castre i Zenon, és que el focus no està en la persona protagonista de la transició sinó en la seua mare. En els seus dubtes i les seues pors; en la lluita per compendre la seua filla –perdó, fill– i alliberar-se dels prejudicis; en el procés per documentar-se; en l’esforç per assimiliar que no és una pèrdua sinó un canvi necessari.

Amb un dibuix que combina el format clàssic de vinyetes –per fer avançar els esdeveniments– amb unes il·lustracions gairebé experimentals i oníriques –per endinsar-nos en els seus sentiments–, Durand converteix la negació d’Anne en una resposta legítima i comprensible. Un punt de partida que, al llarg del còmic, es va transformant per esdevenir, com correspon en un còmic que reivindica la tolerància, un procés de creixement i aprenentatge personal.

El còmic també té una voluntat divulgativa que, si bé és interessant, a voltes trenca el ritme. L’autor es vol assegurar que els lectors no ens perdem i introdueix moltes dades i conceptes que sobrepassen la història per convertir-se un llibre didàctic. A l’edició de Comanegra hi ha, fins i tot, notes a peu de pàgina per contextualitzar els esdeveniments a la realitat legal catalana. En tot cas, el còmic és preciós i es presta a la relectura, tant per les idees com per les il·lustracions.

TRANSICIONS, EL DIARI D'ANNE MARBOT Guió i dibuix: Élodie Durand Editorial: Comanegra (2022) Traductora: Alba Coma Format: 20x26 cm, color, tapa dura, 175 pàg. Preu: 23 €

Transitar en plural

Transitar en pluralSEGRE

Transitar en plural

Transitar en pluralSEGRE

tracking