SEGRE

La dignitat en joc

La història real dels jugadors ucraïnesos que van desafiar el règim nazi durant la II guerra mundial

La dignitat en joc

La dignitat en jocSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El famós ‘Partit de la mort’ va ser una d’aquelles petites i simbòliques batalles que els humils, abans de morir, es poden permetre comptades vegades. Petites victòries abans de la derrota final. El còmic recupera un episodi ben documentat: la història d’un empresari ucraïnès –Josif Kordik– que se sap relacionar amb les noves autoritats nazis durant la II Guerra Mundial. Kordik va donar feina, al seu forn de pa, a tots els antics jugadors del Dinamo de Kíiv que va localitzar. Els va donar ocupació i els va proposar muntar un equip, l’FC Start, per jugar a la nova lligra creada pels nazis amb la intenció de normalitzar l’ocupació militar.

El detall gràfic de Guillem Escriche és impressionant. Des de les botes dels futbolistes fins a les rodes dels carros blindats; des dels escuts brodats a les samarretes fins als edificis esfondrats per les bombes de la capital ucraïnesa. Amb un dibuix de línia clara i un ús del color molt ben trobat, on predominen els tons apagats i foscos per crear una atmosfera d’acord amb la història, Escriche només trenca la lògica de les vinyetes tradicionals quan té sentit fer-ho. Ja sigui eliminant el marc per donar dinamisme a l’escena o canviant el blanc per un negre intens i aconseguir, així, enfosquir encara més el relat. Domina el llenguatge del còmic, això queda clar.

Sense abandonar el context històric –aquesta és la principal motivació de Gálvez per sobre de l’èpica esportiva–, la trama principal segueix les passes d’Alexei Klimenko. Ell era l’estrella golejadora del Dinamo i es converteix, per glòria dels ucraïnesos i humiliació dels ocupants, en el màxim golejador de l’FC Start. Davant del dilema –fer el paperina i deixar-se guanyar o plantar cara i sortir a guanyar– els protagonistes van a totes i ho paguen car, molt car. Els poderosos són mals perdedors, sobretot si són dèspotes, racistes i autoritaris i estan immersos en una guerra fatal. Les llicències narratives que es permeten els autors, com la introducció d’una trama amorosa, no desvirtuen l’esperit original de la història: la del Futbol Club Start de Kíiv, l’equip d’ucraïnesos que es va negar a ser una mera comparsa circense del Tercer Reich.

El partido de la muerte Guió: Pepe Gálvez Dibuix: Guillem Escriche Editorial: Desfiladero Format: cartoné, 20 x 27 cm, color, 96 pàgines Preu: 17 €

La dignitat en joc

La dignitat en jocSEGRE

La dignitat en joc

La dignitat en jocSEGRE

tracking