SEGRE

Captar l'ànima

Les caricatures són un subgènere de la il·lustració que acostuma a passar desapercebut als lectors

Caricaturistas de profesión. Nórdica libros.

Caricaturistas de profesión. Nórdica libros.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poques vegades, per no dir mai, les caricatures gaudeixen d’un espai propi per se als mitjans de comunicació; sempre són il·lustracions d’acompanyament per donar textura gràfica a un text, article d’opinió o perfil periodístic dels que orbiten o s’endinsen en un personatge famós. Polítics i artistes són els principals homenatjats –o damnificats– en aquest subgènere gràfic molt més complicat del que pot aparentar.

Defugint el realisme –aquí hi ha la gràcia– les caricatures exageren els trets per captar l’essència del personatge. Creen formes que poden arribar a jugar amb el collage o el minimalisme abstracte per aconseguir una imatge representativa del personatge en qüestió. Algú a qui hem de poder reconèixer fàcilment. El nom que descriu la seua feina –caricatura– potser no acompanya a l’hora de prestigiar socialment el seu treball. La paraula ens remet als artistes que treballen a les places més turístiques oferint als visitants un record exclusiu i divertit per a la posteritat. Alguns dels professionals que recull Nórdica en aquest volum també han treballat al carrer, una escola dura on s’ho juguen tot en uns pocs moments i aprenen les bases d’un ofici que encara –encara– no poden fer les màquines. Entre els professionals compilats hi ha autors de la talla de Carlos Rodríguez Casado, Agustín Sciammarella, David García Vivancos, Ernesto Priego Martín o el lleidatà Matías Tolsà. De fet, aquest darrer va ser premiat aquest any amb el Grand Prix al World Press Cartoon, el reconeixement més important del sector a nivell internacional.

La majoria dels caricaturistes que surten aquest llibre –aquí ens hem de preguntar: “on són les dones?”– són referents a nivell estatal i internacional. Un art particular, ja que són capaços de fer reconeixible un personatge públic amb quatre traces, aconseguint sintetitzar el seu tarannà. Hi ha moltes maneres de fer-ho. Matías Tolsà té els seus propis secrets: “Sobretot em fixo en la mirada i la boca, que són dos elements molt característics i al voltant dels quals es configura el nostre rostre”. Les caricatures capten l’ànima, i a vegades ho fan des del respecte i a vegades des de la sàtira.

Caricaturistas de profesión Dibuixos: Diversos autors Editorial: Nórdica libros Format: 16x23 cm, 208 pàg, cartoné, color. Preu: 25 €

Aretha

Aretha

Carmena

Carmena

Evo

Evo

Mussolini

Mussolini

tracking