SEGRE

Les 'altres' realitats

Nick Drnaso analitza els desitjos i les pors de la societat nord-americana en una obra desconcertant

portada

portada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La impressió que podem tenir durant la lectura de Clase de actuación (Salamandra) -traduïda al català com a Taller d’actuació (Finestres)- és que tenim a les mans una obra inquietant. Descartada la idea que si ens costa d’entendre és que no val res, la veritat és que no acabes d’escatir si és d’una lucidesa inabastable o un exercici de deconstrucció narrativa impecable. Tercera opció: és ambdues coses i unes quantes més. Drnaso, que amb Sabrina ja va demostrar el seu interès per la construcció social de la realitat, signa un còmic d’aparença anodina, amb personatges que freguen la inexpressió -fins al punt de confondre’s- i que es mouen en paisatges de colors apagats, en general poc acollidors i sempre desangelats.

El punt de partida és un grup de persones, habitants d’una ciutat indeterminada dels Estats Units, que coincideix en unes classes que s’organitzen en un centre cívic, a les quals s’apunten amb la intenció de millorar les seues habilitats socials i comunicatives. Si d’entrada els personatges no saps si et fan pena o por, de seguida t’adones que el professor sí és una mica fosc. Una foscor que tampoc no podries dir si te la desperta ell en particular o ell com a representant de tots els professors que proposen solucions màgiques en general. Aquell tipus d’homes que sempre sospites que amaguen alguna cosa rere l’amabilitat i la simpatia. Tant és, el que comença sent un taller en què els alumnes fan exercicis de rol per provar noves maneres d’interactuar es converteix en una porta oberta a una dimensió desconeguda. Quina? Seguint l’estela de Donald Trump i el nou liberalfeixisme que es mou amb solvència en el terreny llefiscós de la postveritat, cadascú té dret a crear i viure en la seua realitat alternativa.

Per què invertir temps i energia en construir consensos socials si podem refugiar-nos en un món fet a la nostra mida? Per què seguir lluitant en una ciutat hostil que ens assenyala com uns fracassats quan podem trobar la felicitat vivint d’esquena a la veritat? En el laberint vital on queden atrapades les pors i les frustracions de cadascú, la possibilitat de trobar una sortida directa i, sobretot, indolora, és molt atractiva. Al llarg del còmic, i de les classes, anem saltant per les diferents realitats paral·leles que construeixen els personatges, en les quals van projectant les seues inquietuds més íntimes alhora que sovint hi van trobant el confort que estaven buscant.

La incomprensió, la incomunicació, la vergonya, l’alienació, l’avorriment, la soledat, la falta d’amor i d’empatia, la por al rebuig i el rebuig en si mateix. Drnaso ho va col·locant tot a poc a poc a través de situacions i diàlegs d’una normalitat esfereïdora. I les pàgines passen i no encertes a saber què passa exactament; perquè passen moltes coses i no passa res que sigui prou traumàtic o escandalós per convertir-se en un punt d’inflexió. I tanmateix les trames avancen en una successió de detalls que van construint l’avantsala d’un nou món fet a mida. O no.

Clase de actuación - Guió i dibuix: Nick Drnaso - Editorial: Salamandra Graphics (2022) - Format: cartoné, 22 x 25 cm, color, 267 pàg. - Preu: 29 €

Les ‘altres’ realitats

Les ‘altres’ realitatsSEGRE

Les ‘altres’ realitats

Les ‘altres’ realitatsSEGRE

tracking