SEGRE
castell. El poble d’Os el presideix el castell, una fortificació que va començar a construir-se al segle XII.

castell. El poble d’Os el presideix el castell, una fortificació que va començar a construir-se al segle XII.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

S’acosta Nadal i sembla una bona idea anar a proveir de torrons a Os de Balaguer, vila situada en un paratge de bellesa sòbria i callada conegut com els Aspres –que els nadius diuen en femení, les Aspres–, uns 14 quilòmetres carretera C-12 amunt des de la capital de la Noguera, per un trencall a la dreta poc abans del monestir de Bellpuig de les Avellanes, que s’aixeca al seu terme municipal i que es pot aprofitar també per visitar en el decurs del mateix desplaçament, ara que llueix el claustre romànic acabat de restaurar.

A finals del segle XIX, la senyora Mundeta d’Os de Balaguer va començar a elaborar torrons casolans, en realitat una espècie de caramel fet amb mel i sucre. Incorporats més endavant els fruits secs, abundants i de bona qualitat als encontorns, aquella llepolia destacava aviat entre els produïts als rodals per la mescla excepcionalment blanca obtinguda. El seu nét adquiria a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 una màquina per coure la pasta, mentre instal·laven unes noves arnes mòbils que permetien augmentar considerablement la producció de mel. La tercera generació de la família va introduir al negoci, cap a 1970, una envasadora mecànica per facilitar la feina. Avui dia, els torrons artesanals Alemany han assolit prestigi internacional (es venen a Anglaterra, la Xina i als EUA), ofereixen cada any noves varietats a banda de les més tradicionals i presenten projectes de futur que denoten la implicació de l’empresa en l’art, la cultura i el territori.

Val la pena pujar fins a Os de Balaguer per comprar torrons Alemany, a banda de mel, caramels o xocolata de la mateixa marca, a la botiga del carrer Barcelona (973 438 072), i després fer un tomb per aquella bonica localitat d’uns 400 habitants de la vall alta del riu Farfanya, que compta amb uns carrers pintorescos, alguns amb noms tan evocadors com el de la Seda, una font monumental dedicada a sant Petiot, una església de magnífica façana barroca, així com una fortificació aturonada construïda a partir del segle XII, el “malignum castrum” o castell maligne dels documents medievals, que conserva murs gruixuts, torres cilíndriques, galeries d’arquets i una capella, i alberga en una sala gòtica l’interessant Museu de les Campanes.

Dolçors universals A banda de clàssics com el dur imperial, el tou granulat, crema torrada, bombó de nata i nous, crocant, praliné o massapà, en barres individuals o lots idonis com a obsequis, Torrons Alemany presenta enguany una sèrie exclusiva, limitada a un miler d’unitats, consistent en cinc barretes diferents posades dins d’una capsa fabricada a la fundació Ilersis Shalom i il·lustrada per artistes de la zona com Víctor Pedra i Josep Talamonte, que hi inclouen làmines numerades i signades, amb la col·laboració del Parc Astronòmic del Montsec, en el marc del nou projecte L’Univers Alemany: art, cultura, humanitat. Un gran regal per a les pròximes festes, alhora de col·lecció i comestible. A la venda a la botiga d’Os de Balaguer, al monestir de les Avellanes i a Bo de Shalom de la plaça Jacint Verdaguer de Lleida.

castell. El poble d’Os el presideix el castell, una fortificació que va començar a construir-se al segle XII.

castell. El poble d’Os el presideix el castell, una fortificació que va començar a construir-se al segle XII.

tracking