SEGRE
Enllà

Enllà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 9 de novembre tenia lloc a Balaguer una celebració litúrgica, amb la presència del bisbe d’Urgell i diverses autoritats civils, per tal d’estrenar de forma solemne la distinció atorgada al maig pel papa Francesc del títol de basílica menor al santuari del Sant Crist. Es tracta de la cinquena de la diòcesi, després que hagués sigut concedida prèviament aquesta categoria a la catedral de la Seu, l’església de Tremp i els santuaris de Núria i l’andorrà de Meritxell.

Menors no significa que tinguin poca importància, perquè de majors tan sols n’hi ha quatre en tota la cristiandat i són a Roma. En el decurs de l’esmentat ofici, van ser presentats els símbols de la nova condició del temple balaguerí: una espècie de gros paraigua o gonfanó amb els colors papals groc i roig anomenat conopeu i un estendard de fusta amb una campaneta penjada que rep el curiós i dringadís nom de tintinacle.

La campaneta en qüestió representa que serveix per avisar de l’arribada del Pontífex. Tots dos elements han sigut col·locats a un cantó i altre del presbiteri, al darrere de l’altar i als peus del cambril on es venera el crucifix que presideix la nau des de mitja altura, obra de l’escultor Pere Corberó, tallada en 1947, que va substituir la imatge original, cremada els primers dies de la guerra civil el juliol de 1936.

Amb motiu de l’al·ludida consideració basilical, en una capella que es troba tot just entrant a la dreta s’ha instal·lat una petita exposició en plafons de fusta que informen d’aspectes com la història del santuari i del seu entorn (el jaciment arqueològic del pla d’Almatà, un dels més extensos de Catalunya, vestigi de la Madina musulmana dels segles X i XI), les característiques de l’edifici eclesiàstic començat a construir a finals del XII, ampliat a partir de 1610 i culminat amb l’actual façana enllestida en 1930, la comunitat de monges clarisses al convent annex, erigit en 1351 i refundat en 1622 i 2006, o la llegenda del titular d’aquella santa casa i la seva arrelada devoció com a mínim des de la quinzena centúria. La nova basílica està oberta cada dia des de les 8 a les 18, dissabtes i festius fins una hora més tard.

HOTEL-RESTAURANT SANTUARI Pla del Reial, s/n. 973 449 617 Tocant del Sant Crist, l’antiga casa d’exercicis espirituals va ser convertida en l’hotel Santuari, de dues estrelles, que consta de 31 habitacions de decoració sòbria i amb vistes magnífiques sobre Balaguer, la plana circumdant i les muntanyes de l’horitzó, així com diverses sales de reunions i banquets. Regentat pel solvent i veterà cuiner Lluís Burgos, el seu restaurant obre cada dia excepte el diumenge al vespre i ofereix un interessant menú de 15 euros, a més d’un altre de degustació per 25 euros els caps de setmana. A banda, carta de plats suggestiva amb algunes novetats com la tonyina roja amb ceba caramel·litzada i salsa teriyaki, confit d’ànec amb peres, prunes i pinyons, cua de bou confitada o mousse de llimona amb fruits del bosc.

Enllà

Enllà

tracking