SEGRE
Enllà

Enllà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les referències documentals al castell de l’Espluga Calba es remunten a 1251, quan Jaume I dóna la vila a Elardis d’Anglesola, abadessa de Vallbona de les Monges. La construcció, sobre una vella fortalesa musulmana, dura just un segle, fins el 1350. Després de passar per unes quantes mans, el papa Benet XIII hi estableix la comanda dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem.

Arran de la desamortització, l’adquireix un apotecari del poble, que al seu torn el vendrà a unes monges per obrir-hi una escola, les quals estaven en possessió d’una sandàlia de sant Vicenç Ferrer que era exposada els dies de tempesta en un finestral per conjurar les pedregades.

Quan aquestes religioses se’n van, en 1963, el castell és comprat pel municipi. En 1996, s’hi celebra el capítol general santjoanista i els presents designen aquesta localitat garriguenca capital de l’antic Priorat de Catalunya d’aquest orde. L’any següent es porten a terme unes obres desafortunades consistents en habilitar un gran restaurant de colors llampants a la sala noble, un pegat irrespectuós que encara perdura i caldria suprimir, si mai arriben ajuts oficials per fer-ho. Aquest castell, que en realitat és més aviat un casal fortificat d’estil gòtic, erigit al capdamunt de la vila, presenta alguns elements arquitectònics dignes de ser admirats, en especial el pati d’armes, amb unes pilastres degradades que recorden les del pati de l’antic hospital de Santa Maria de la ciutat de Lleida, seu actual de l’IEI. Al centre d’aquest espai evocador, una pica de pedra per guardar oli i dues premses de fusta.

La sala d’actes contigua correspon als antics dipòsit i botiga del delme, adornada avui dia per uns frescos de la pintora borgenca Carme Benet que representen el lliurament de la carta de població. La presó és una estança cedida a l’esmentada orde dels cavallers de Malta, tota plena d’escuts, banderes i fotos. El recinte ocupat antigament pels cellers i els cups alberga un petit museu dedicat a Antoni Ferrer, espluguí que va viatjar a Amèrica amb Colom. Les cavallerisses acullen la recepció, on s’inicien les visites guiades d’una horeta de duració, cada diumenge a les 11, les 12 i les 13, amb opció a concertar-les al marge d’aquest horari trucant al 973156005 o al 698892378.

Sometent comestible L’únic establiment d’hostaleria a l’Espluga Calba és el bar restaurant Casa Nostra, situat a la part plana de la localitat. Es tracta del típic local popular de tota la vida, annex a l’antiga sala de cinema, que tanca els dilluns per descans setmanal i ofereix alguns guisats senzills, preparats des de fa un parell d’anys per la mestressa Dolors Teixidó. Menú diari a 9,50 euros. També serveixen menjars més informals com ara entrepans, pizzes o plats combinats. A destacar l’esqueixada de bacallà, la paella, els caragols a la gormanta, una cassoleta de conill i, sobretot, pel seu tipisme, l’anomenat sometent, molt habitual a la vila en temps de la guerra i que s’ha mantingut en la tradició culinària autòctona, consistent en una arengada fregida amb all, farina i bitxo. Durant tot l’hivern, tenen a la venda oli extra verge de la cooperativa del municipi.

Enllà

Enllà

tracking