SEGRE
Dolça tradició

Dolça tradició

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 8 d’octubre passat era inaugurada a Agramunt la xocolateria més gran d’Europa, amb una capacitat per a mig miler de persones. El total de l’edifici rehabilitat suma uns 4.000 metres quadrats, repartits en tres plantes. També disposa d’una zona d’aparcament al darrere. Tot plegat forma part del projecte de recuperació de la fàbrica de xocolata Jolonch, la més antiga que segueix encara funcionant a tot el continent, l’origen de la qual es remunta a 1770, per part de la nova propietat del dinàmic grup empresarial de Torrons Vicenç.

Al nou establiment, en ple centre de la vila del Sió, amb doble accés des de la plaça del Pou i des de la carretera, consta de la part destinada a la degustació dels productes de la casa i una ben nodrida botiga a la planta baixa, així com l’obrador visitable, que constitueix un petit museu sobre la història i virtuts de la xocolata, en especial la denominada “a la pedra”, granulosa i prevista en principi per ser servida desfeta, en una tassa. Avançant a través d’un passadís es pot anar observant a l’altre cantó de la vidriera les velles màquines encara en actiu, mentre que a la paret del costat oposat es poden llegir uns cartells informatius sobre aquest derivat del cacau conegut pels asteques com a aliment dels déus, les seves moltes propietats, els inicis de la seva elaboració a Agramunt, el pas d’una producció artesana a una d’industrial, etcètera. També s’hi mostren una colla de rajoles amb les etiquetes corresponents, des del 1910 fins ara, que permeten resseguir-ne l’evolució gràfica. En destaca l’empaquetat amb la llegenda “L’última voluntat del president Companys”, al·lusiva al fet que el 14 d’octubre del 1940, vigília del seu afusellament, l’il·lustre fill del Tarròs va demanar, com a última voluntat de reu de mort, unes preses de xocolata Jolonch, que li recordaven els anys feliços de la seva infantesa urgellenca, i que les seves germanes li van portar a la cel·la. Al segon pis, val la pena donar un cop d’ull a l’exposició permanent de fotografies de temàtica local i comarcal de l’enyorat periodista agramuntí Josep Bertran.

DOLÇA CONSUMICIÓ Xocolata Jolonch Plaça del Pou, 9, Agramunt, 973 39 22 10 A la botiga de Xocolata Jolonch es poden adquirir xocolates de moltes classes, clàssiques o més innovadores, així com la resta de productes del grup Torrons Vicens: mels i melmelades, torrons d’una gran varietat, neules, bombons, caramels... L’extensa àrea de degustació (tres sales i un altell amb una decoració rústica a base de fusta, pedra i ferro forjat), és un escenari ideal per a esmorzars i berenars familiars, on poden ser consumides unes bones tasses de xocolata desfeta, sola o amb nata (suís) o bé especiada amb pebre, acompanyada de xurros o ensaïmades o magdalenes o melindros, fins a granissats, orxates o infusions, a banda d’entrepans, coca de recapte i altres amenitats salades.

Dolça tradició

Dolça tradició

tracking