SEGRE
La vall llunyana

La vall llunyanaCONXI ARNAU / MOLÍ DE FÓRNOLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Uns 175 quilòmetres separen la vall de la Vansa de la ciutat de Lleida, els mateixos que de Barcelona, però la sensació de llunyania d’aquella raconada prepirinenca al cor abrupte i despoblat de la comarca de l’Alt Urgell es veu incrementada per la dificultat dels accessos que cal superar per arribar-hi. Unes dues hores i mitja de fatigosa conducció automobilística en els dos casos.

Des de la capital del Segrià, el punt més distant en temps de viatge en cotxe dins de la pròpia província: fins al poblet d’Ossera es tarda el mateix que fins a la localitat aranesa de Les, tocant ja de la frontera amb França. La culpa és dels complicats ports de muntanya i les deficients carreteres que els salven, tant si s’hi va pel sud (via Sant Llorenç de Morunys i Tuixén), per llevant (via Organyà i Montant de Tost) o pel nord (des de la Seu d’Urgell). Dit això, la veritat és que la descoberta d’aquella fondalada recòndita, que es manté com una mica fora del món i del temps, compensa de sobres l’esforç del trajecte.

Encaixonada per dalt i per baix entre la serra del Cadí i la del Port del Comte, i per la serra Negra i el Montsec de Tost a est i oest, drenada pel riu de la Vansa i els seus afluents Bona, Fred i Ribanegra, aquella vall isolada, gairebé perduda, víctima d’un ancestral aïllament, gràcies tot just a aquesta condició conserva encara bona part del seu caràcter genuí, que es manifesta en els diversos nuclis poblats –algun ja no gaire– del municipi constituït en 1973 amb la denominació de la Vansa i Fórnols, a saber: Fórnols de Cadí, Adraén, Cornellana, Ossera, la Barceloneta, Padrinàs, Sant Pere, Sisquer i Sorribes, que actua com a capital del conjunt i on hi ha un centre d’informació batejat com a Espai La Vansa, que obre al públic els dissabtes, diumenges i festius, possible inici del recorregut turístic per un extens territori en què destaquen el vilatge enlairat Ossera, on es concentren diversos artesans, i alguns temples romànics dignes de ser visitats com Sant Joan dels Garrics, Sant Pere de la Vansa, Sant Vicenç de Banyeres o Sant Romà de Sisquer.

ANTIC MOLÍ Restaurant i agroturisme Molí de Fórnols Carretera de Tuixén a Sorribes, la Vansa i Fórnols, 973 370 021 Al centre de la vall de la Vansa, vora les restes d’un antic molí, en un paratge idíl·lic, funciona des de fa 27 anys el complex Molí de Fórnols, format per un restaurant, un càmping i allotjaments rurals (set habitacions i tres apartaments). El menjador és rústic, acollidor i no gaire gran, de manera que val més reservar taula abans, atesa la limitada oferta a la zona. Cuina casolana de la terra, amb plats que sempre vénen de gust com canelons, torrada d’escalivada amb anxoves, amanida de bolets i pernil, carpaccio de bacallà, confit d’ànec amb salsa de taronja, cabrit arrebossat, costelles a la brasa amb guarnició, cruixent de poma i pera o fondant de xocolata. Menú diari a 14 euros, els caps de setmana a 18 i selecció de la carta a 24

La vall llunyana

La vall llunyanaCONXI ARNAU / MOLÍ DE FÓRNOLS

tracking