SEGRE
Esglésies monumentals

Esglésies monumentals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El proppassat 2 de maig, el Govern declarava Béns Culturals d’Interès Nacional en la categoria de Monuments Històrics tres esglésies de les terres de Lleida, a Preixana, Sant Martí de Maldà i Vilanova de l’Aguda (Sant Salvador de Vilalta). Es dóna la circumstància que les dues primeres són quasi veïnes, situades a la part baixa de l’Urgell i distants entre elles tan sols cinc o sis quilòmetres en línia recta. Aquesta proximitat propicia la visita conjunta en mitja jornada, aprofitant per fer un tomb per les d’altra banda interessants localitats que les acullen. En realitat, si es vol evitar aventurar-se per camins incerts, l’itinerari entre Preixana i Sant Martí suposa una marrada de 17 quilòmetres i uns 20 minuts de cotxe, per Bellpuig i Belianes, compensada per la bellesa paisatgística dels anomenats secans de Preixana-Belianes, un espai mediambiental protegit.

L’església gòtica de Santa Maria de Preixana, erigida al segle XV, destaca per la seva posició eminent, al cim del turonet que domina la vila, i per l’estampa que tant des de lluny com des de més a prop ofereix la seva fàbrica sòlida i compacta, amb poderosos contraforts cantoners, finestrals ogivals i alguna gàrgola. El campanar lateral és també robust, si bé modern, aixecat en 1955 per substituir l’anterior, de cadireta, molt malmès durant la guerra. La façana és sòbria i amb una portada renaixentista senzilla però elegant. Recentment ha estat arranjat l’entorn del temple i s’hi ha habilitat un mirador amb bones vistes a ponent i a migjorn, fins a les serres del Tallat i del Montsant, en especial el tram final de la vall del Corb, on sobresurt l’altiu campanar de Sant Martí de Maldà, precisament.

La parroquial de Sant Martí és barroca i un parell de segles posterior a la de Preixana. Compta amb dos elements arquitectònics que han justificat el seu reconeixement oficial comentat més amunt. Un és l’al·ludida torre de les campanes, construïda entre 1774 i 1779, que depassa els 40 metres d’altura, molt esvelta i culminada per un agraciat llanternó. L’altre és l’artística portada que es fa mirar i admirar. Sembla un retaule de pedra, flanquejada per columnes salomòniques helicoïdals i atapeïda d’una bigarrada decoració finament esculpida pel targarí Pau Viala en 1694.

Quart de segle Restaurant Ca la Maria Carrer del Nord, 2, Sant Martí de Maldà. 973 33 10 70 Fa tot just 25 anys, en 1992, que va obrir les portes a Sant Martí de Maldà, gairebé a tocar de la seva monumental església barroca i ran de la carretera que travessa la vila, el restaurant Ca la Maria, especialitzat a oferir cuina casolana a preus assequibles. Obre tots els dies de la setmana, però només a dinar. Els feiners presenta un menú ben econòmic a 10 euros i el cap de setmana, un de més complet per 17. Alguns dels plats més sol·licitats per la clientela fidel són els canelons de carn, l’esqueixada de bacallà, els caragols a la cassola, els peus de porc amb mongetes, el fricandó de vedella amb bolets i algunes postres tradicionals fetes a casa com la crema catalana, els pastís de poma o formatge, el flam o l’opció més cosmopolita del tiramisú.

Esglésies monumentals

Esglésies monumentalsSEGRE

tracking