SEGRE
Llenços i plats

Llenços i platsMAYORAL ESPAI D’ART

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any 2004 s’inaugurava a la vila urgellenca de Verdú un museu de joguines promogut per la família Mayoral, oriünds de la localitat i importants galeristes a Barcelona, en un espectacular edifici de la plaça Major, resultat de l’atrevida rehabilitació d’una antiga casa pairal a càrrec del prestigiós arquitecte Daniel Gilabert. Tancat un cicle inicial, ara fa un parell d’anys el van reconvertir en un centre consagrat a les arts plàstiques sota el nom de Mayoral Espai d’Art. Actualment, és l’escenari d’una original activitat titulada Miró a taula, que conjuga pintura i gastronomia a l’entorn de la figura de Joan Miró. Es tracta d’una experiència única, consistent en una fusió innovadora dels dos plaers sensorials, el pròpiament visual i el palatal, tenint en compte que aquest segon conté també una elevada proporció de gaudi estètic: allò que col·loquialment en diem “menjar pels ulls”.

Al llarg de tres hores, començant a la una del migdia, es fa un recorregut guiat amb exhaustives explicacions dels germans Cristina i Jordi Mayoral per tot un seguit de quadres de l’artista barceloní amb arrels a Mont-roig del Camp i residència final a Mallorca (hi tenen reproduït el seu estudi de Palma), insistint en aspectes de la seva obra i la seva personalitat, com el compromís amb la terra i els seus orígens familiars de caràcter rural, la seva fidelitat al país i a la causa de la llibertat, l’interès per la poesia (es deia d’ell que era un poeta que s’expressava a través dels pinzells i se sap que llegia almenys una hora al dia, sobretot versos, per tal de trobar inspiració i mantenir en forma l’intel·lecte) i relacionant els quadres exposats amb peces també presents –teles, litografies, ceràmica o escultures– d’alguns contemporanis com Picasso, Dalí, Tàpies, Brossa, Chillida, Calder, Guinovart, Plensa i Barceló.

L’itinerari pictòric està amenitzat, o maridat, amb un tast de tapes a cada planta i un dinar final al voltant d’una gran taula, elaborats pel cuiner Albert Marimon. El preu és de 36 euros per cap i cal concertar cita al 973 347 049 per integrar-se en algun grup dels que es van formant. De dimecres a divendres, entre les 11 i les 14, es pot visitar l’exposició sense guiatge ni àpat, de franc.

CAVALLET I FOGONS Mayoral Espai d'Art Plaça Major, Verdú, 23.  El reconegut xef del restaurant La Cava, de Tàrrega, és l’artista dels fogons responsable del repertori gastronòmic que completa el passeig entre artistes del cavallet i els pinzells de l’activitat Miró a taula. Es tracta d’una exhibició culinària en consonància amb les característiques de l’obra mironiana: originalitat, senzillesa, autenticitat. Els ingredients són de l’entorn i de qualitat contrastada. Una mostra: tapes servides per anar fent boca tot trascolant vermut Miró són una paperina d’embotits locals, una selecció de formatges amb melmelada de tomaca, crema de cigronets de l’Anoia. Un cop a taula, compareixen l’amanida de nyoquis amb llagostí, l’entrecostella del Ciscar i unes textures de xocolata. Vins de la zona.

Llenços i plats

Llenços i platsMAYORAL ESPAI D’ART

tracking