SEGRE
Bella i alegre

Bella i alegreKIKU SOLÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Benito Pérez Galdós començava la seva novel·la Un voluntario realista, inclosa a la sèrie Los episodios nacionales, amb una descripció gens falaguera de la ciutat de Solsona, que “ya no es obispado, ni plaza fuerte, ni cosa que tal valga”, fins a l’extrem de qualificar-la com “una de las más feas y tristes de la cristiandat”. No sé si l’escriptor canari de naixença i madrileny d’adopció estava gaire encertat o exagerava, quan es referia d’una forma tan despectiva a la Solsona de la primera meitat del segle XIX, però la capital del Solsonès ja no és avui dia lletja i trista, sinó bella i alegre, endreçada i atractiva, amb un nucli antic d’un caràcter ben preservat i ple de raconades evocadores, que els turistes sensibles a la història reflectida en les pedres velles no es cansarien de recórrer, suposant que la coneguin.

Precisament a fi i efecte de propiciar aquesta descoberta, o l’aprofundiment d’una coneixença tal vegada superficial, dels nombrosos punts d’interès de la part més cèntrica i genuïna de la població, envoltada de muralles a l’època narrada per l’injust Pérez Galdós, val la pena aprofitar la iniciativa de Solsona Experience, que organitza unes visites guiades de dues hores sota el títol de Solsona monumental. Els itineraris s’inicien a l’oficina de turisme situada als baixos del palau Llobera, notable edifici gòtic que acull actualment el Consell Comarcal, quasi tots els dissabtes, diumenges i festius a les 11 del matí. Malgrat que no cal reserva prèvia, més val d’assegurar-se’n trucant abans al 663 668 184 o escrivint a info@solsonaexperience.com. El preu per persona és de 10 euros els adults, 8 els jubilats i estudiants, 5 els menors de 12 anys (gratis amb el carnet Super3) i els més petits de 5 paguen amb un somriure, segons puntualitza el simpàtic fulletó publicitari.

La ruta a peu, amenitzada per didàctiques explicacions, ressegueix els diferents elements monumentals i indrets urbans més pintorescos, com el pou de gel, el portal del pont, la catedral i el seu claustre, el palau episcopal i el museu diocesà, la plaça Major, els carrers Llobera i Castell, la torre de les hores, la casa consistorial o la plaça Sant Joan, glossada en un poema de J. M. de Sagarra com un replà d’una altra vida.

CÈNTRIC I HISTÒRIC Restaurant Cal Cabanes. Plaça Sant Joan, 1, Solsona. 973 481 249 Justament a la plaça Sant Joan, pinyol poètic de la ciutat, va obrir les portes fa sis anys, en un noble casalot del segle XVIII amb façana de pedra, ràfec de fusta i blasó heràldic, el restaurant Cal Cabanes, que conserva el nom d’una de les famílies antigues més importants de Solsona. El local respira un aire historicista i pairal, a joc amb la cuina que s’hi ofereix i que recrea la tradició: amanides il·lustrades, canelons de bolets, risottos, caragols amb salsa, medalló de filet, magret d’ànec, cruixent de peus de porc, les típiques coques torrades amb recapte, fustes de formatges o embotits per compartir, coulant de xocolata, tatin de poma, tiramisú, sorbet de gintònic... Menú a 12 euros els migdies dels feiners.

Bella i alegre

Bella i alegreKIKU SOLÉ

Bella i alegre

Bella i alegreKIKU SOLÉ

tracking