SEGRE
Somnis de marbre

Somnis de marbreJAUME BARRULL CASTELLVÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oficina de turisme de Bellpuig organitza interessants visites guiades al nucli antic de la població –castell, porxos de la plaça Sant Roc, call jueu, església de Sant Nicolau–, una autèntica passejada per la història d’una localitat amb un pes important en l’època medieval i un patrimoni que en dóna testimoni. Una opció més concisa, que dura poc més d’una hora, se centra en l’església i la joia artística que atresora, el mausoleu de Ramon Folch de Cardona.

L’oficina turística ocupa els baixos d’una casa de la porticada plaça de Sant Roc, on va viure el folklorista Valeri Serra i Boldú. És allà d’on surten les rutes, cada dissabte i diumenge entre les 10 i les 12 del matí. El preu és 1,5 euros per cap. Reserves prèvies i aclariments, al 973 329 536.

El mausoleu de qui va ser virrei de Nàpols es troba des de 1841 en un lateral de l’església d’aspecte sòlid i fortificat, bastida al segle XVI, que s’alça al capdamunt d’una espectacular escalinata de pedra. Es tracta del monument renaixentista més destacat de Catalunya, si més no funerari. Esculpit en marbre de Carrara per l’artista italià Giovanni da Nola, el sepulcre és digne de la importància del personatge que hi reposa, representat dormint el somni etern en una postura jacent de costat, amb l’armadura posada. Tot al voltant, un gran arc atapeït de figures marmòries reals, religioses o mitològiques i elements ornamentals que la guia comenta en forma de lliçó magistral d’art i d’història de la vila i del país. Per acabar, s’efectua un ràpid recorregut per la resta del temple, en què sobresurten les capelles del Crist de Bòrmio i dels Dolors, la segona amb murals del pintor targarí Jaume Minguell, mentre que els del cambril són obra del seu fill Josep.

Abans de 1841, aquella tomba impressionant era al convent de Sant Bartomeu, situat als afores, vora la carretera de Belianes. Val la pena aprofitar per descobrir o redescobrir aquell conjunt arquitectònic que constitueix una mostra notable de transició del gòtic tardà al renaixement i que conté alguns elements de mèrit elevat. Aquí l’horari de visites és, ara a l’estiu, de dimarts a diumenge de 10 a 13 i de 15 a 18.

DOLÇOS SOMNIS Pastisseria La Perla. Plaça Sant Roc, 19, Bellpuig, 973 320 069 Això mateix, dolços somnis fets realitat, en el sentit més comestible de l’expressió, són els que es poden adquirir a la pastisseria-confiteria La Perla, quasi porta per porta de l’oficina d’informació turística de Bellpuig, a la cèntrica plaça Sant Roc. Aquest recomanable establiment, gairebé centenari, perquè va ser fundat en 1921 per Lluís Ortiz, és a hores d’ara regentat per la tercera generació de la família, amb el nét del fundador, Josep Maria, al capdavant d’un negoci que s’ha caracteritzat per una producció tradicional i de qualitat. A banda de les mones de Pasqua, elaborades segons una recepta antiga amb pa de pessic a base de farina d’ametlla, i un codonyat ecològic casolà, disposen d’un ampli assortiment de rebosteria, coques salades i pastissos de tota mena, amb menció especial al massini.

Somnis de marbre

Somnis de marbreJAUME BARRULL CASTELLVÍ

Somnis de marbre

Somnis de marbreJAUME BARRULL CASTELLVÍ

tracking