SEGRE
Entorn rural

Entorn ruralJOAN ESPINOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Entrant al poble de Barruera, just passades les primeres cases a mà dreta i al costat mateix de la botiga de material esportiu Besiberri, un caminet curt de quinze o vint passes baixa des de la carretera fins a un prat en què temps enrere havia funcionat una hípica. Des de fa uns tres anys, Nerea Farrero i el seu company Jordi Guàrdia hi han habilitat un singular centre lúdic, batejat com La Rutlla, que consisteix en una aula d’aprenentatge sobre l’entorn rural situada en una sala de jocs infantils de caràcter polivalent, on es projecten audiovisuals sobre diversos aspectes relacionats amb la natura o la fauna d’aquells voltants, que pot ser aprofitada també per a celebracions familiars i altres activitats, la qual compta també amb un hort on es veu com es conreen les verdures i un corral obert amb un recinte exterior delimitat per una tanca, en què viuen en règim de semi-llibertat alguns animals propis de la zona, com ara ovelles, cabres, oques, gallines, conills, porcs i fins i tot un simpàtic ruquet, els quals poden ser contemplats com si fos un minizoològic.

Les visites a aquell conjunt d’instal·lacions, il·lustrades amb les explicacions d’un guia, constitueixen una didàctica i amena introducció al món de la pagesia i la ramaderia de muntanya, pensades sobretot per a infants en edat escolar. A banda, disposen d’uns quants cavalls de muntar amb què s’efectuen passejades d’uns vint minuts de duració, per la vora del riu, per a nens i nenes a partir dels dos anys.

De vegades, en el decurs d’una estada més o menys llarga a la Vall de Boí, sigui amb motiu d’una escapada d’un cap de setmana o bé d’unes vacances estivals, els pares de fills petits no saben com tenir-los entretinguts tota l’estona.

La Rutlla és una bona idea per aconseguir-ho un parell d’hores –tant entretenir com formar o ensenyar–, en el període comprès entre Setmana Santa i el pont de la Diada, tant per a grups com per a particulars, des de les 11 del matí fins a les 8 del vespre. (Per a més informació sobre les activitats i reserves, vegeu el desglossat).

CARN A LA BRASA LA RUTLLA, Passeig de Sant Feliu, 2, Barruera. La família Farrero cria vedells a l’aire lliure, alimentats amb farratges en comptes de pinsos, i una mínima medicació, que donen una carn excel·lent, comercialitzada amb la d’altres ramaders locals sota la marca Vedella Ecològica de la Vall de Boí, que es pot comprar a la carnisseria El Llinat de Barruera mateix, davant de la gasolinera, i es pot menjar, cuita a la brasa, en forma d’hamburguesa o entrecot, al pati exterior del centre lúdic La Rutlla, a l’ombra d’un tendal i envoltat de testos amb flors, en un ambient informal i divertit, igual que amanides amb enciam i tomaques de l’hort propi o llonganissa i costelles de corder de la comarca. Postres casolanes com pastís de formatge de tupí amb codonyat i iogurts artesanals. Menú d’adult per 17 euros i infantil per 10 euros.

Entorn rural

Entorn ruralJOAN ESPINOLA

Entorn rural

Entorn ruralJOAN ESPINOLA

Entorn rural

Entorn ruralJOAN ESPINOLA

tracking