SEGRE
Poble d’artesans

Poble d’artesansMELMELADES CAL CASAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ossera és un nucli d’una vintena de veïns del municipi de la Vansa i Fórnols, a la reclosa vall de la Vansa, al sud de l’Alt Urgell, que confronta amb el Solsonès. Des de Lleida, hi ha unes dues hores i mitja de cotxe, però el viatge paga la pena, tant per la bellesa del lloc com per allò que s’hi pot comprar, perquè amb els anys s’hi ha anat aplegant un petit col·lectiu internacional d’artesans, d’ençà que s’hi va establir, a cal Casal, la pionera, Núria Rosell, arribada ja fa quasi quatre dècades per elaborar melmelades. Amb el temps, se n’hi van afegir d’altres. En l’actualitat, també hi trobem les herbes seques aromàtiques i medicinals del Peter i la Suzzette, de cal Noguer; els formatges de pastor fets amb llet de les cabres de cal Codina per Raül Alcaraz i Mercè Lagrava, que l’any 2006 van prendre el relleu a la fundadora del negoci en 1981, Eulàlia Torres, comercialitzats sota la marca Serrat Gros; les escultures de pedra i les peces de ceràmica de l’artista holandès Nico de Winter, que té el taller a cal Peretó, i els quadres del pintor Jaume Rovira. Val a dir que, en aquest antic domini medieval de Galceran de Pinós, existia una tradició de venedores ambulants de trementina i oli d’avet que serien les últimes de tots aquells encontorns a abandonar una feina que no era només un mitjà de subsistència, sinó també una forma de vida.

A banda de la possibilitat d’adquirir algunes de les referides manufactures, el llarg desplaçament fins a Ossera queda també justificat per les vistes panoràmiques que s’obtenen des de la seva elevada posició, a 1.250 metres, damunt d’una penya de roca allargassada en què s’arrapen les cases de pedra picada i bones balconades de fusta, al vessant septentrional del coll de Vernús, tranquil·lament asseguts en un banc de fusta arrambat al mur lateral de l’església, que és menuda, senzilla, datada en 1881, amb espadanya de dos ulls.

Al nord, la vall de la Vansa, el poblet de Cornellana i la serra del Cadí, amb el pic de Torre (2.562 m). Al sud, els contraforts boscosos del massís del Port del Comte i el cim de la Gespeguera (2.331 m).

DOLÇA ARTESANIA Melmelades Cal Casal Ossera (Alt Urgell), 973 298 220

Abans de pujar a la llunyana Ossera per comprar melmelades de Cal Casal, es recomana trucar o escriure abans per assegurar-se que tenen obert. Núria Rosell s’hi va establir en 1979 per elaborar els seus productes de qualitat d’una forma natural i ecològica, emprant fruites de l’entorn, sempre que fos possible. Avui ofereix unes vuitanta varietats, entre les clàssiques de sempre i algunes de molt originals o exòtiques, com la de cumquat o mandarina xinesa, la de xutnei de carabassó, de pebrot verd, de peres al vi, de ceba, de saüc o de carabassa amb taronja. Les té totes exposades i a la venda en una espaiosa botiga situada a l’antic corral de la casa, amb altres articles artesanals com ara xocolates, cerveses, vins i licors, olis de taula i aromàtics, mel, patés, allioli de codony o flors seques.

Poble d’artesans

Poble d’artesansMELMELADES CAL CASAL

Poble d’artesans

Poble d’artesansMELMELADES CAL CASAL

tracking