SEGRE
Prat de bruixes

Prat de bruixesHOTEL CARDÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pla de Nequa, un topònim que també apareix sovint escrit Negua, és un altiplà a quasi 2.000 metres, a la partió entre les valls de Cardós i Ferrera. Es tracta d’un indret molt especial, solitari i tranquil, envoltat per cims considerables, en què es nota una poderosa força tel·lúrica. Segons que diuen, les bruixes s’hi solien reunir per celebrar les seves orgies en què retien culte al diable, normalment en horari nocturn. De dia, aquell lloc que paradoxalment sembla molt pròxim al cel ofereix una sensació de placidesa i benestar al visitant, el qual s’adona de seguida que es troba en un paratge únic, ple de màgia, no sempre negra.

Per pujar-hi des de Ribera de Cardós cal adreçar-se a Esterri de Cardós. En aquest poble es deixa la carretera que s’enfila cap a Ginestarre per prendre una pista forestal que en uns 10 quilòmetres arriba a dalt, gairebé una hora en total de trajecte. La pista val més abordar-la en un vehicle tot terreny. També pot ser recorreguda a peu o en BTT, si bé posant-hi aleshores una estona bastant més llarga, com és obvi. L’esforç, en tot cas, paga molt la pena. Pel camí es passa vora dues fonts de nom preciós, on es recomana parar a beure i refrescar-se, sobretot si s’ha optat per trescar o pedalar: Fonteana i Fontifreda. Una barrera indica el límit al pas dels cotxes, que caldrà aparcar en un eixamplament allà mateix i seguir caminant amunt, si bé només cinc minuts. El pla de Nequa és una superfície bastant extensa d’herba tendra en suau pendent, vorejada de clapes de pins negres, com el gegantí de la Murriada, amb un tronc de tres pams de diàmetre. Alguns arbres caiguts es retorcen per terra simulant escultures. Les vaques hi pasturen amb tanta calma que fan oblidar la presència habitual en aquelles soledats de les dones de l’escombra, s’entén que en temps pretèrits, no consta que en els actuals, si bé això no seria tampoc tant d’estranyar. Un esperó rocós en un extrem del prat fa les funcions de seient i mirador excepcional. De fet, el perfil dels pics més prominents del Pallars es van fent visibles en totes direccions, a mesura que es passeja per aquell paradís enlairat.

Plat de bolets HOTEL CARDÓS Av. Hug Roger III. Ribera de Cardós. 973623100 La tardor és una bona època per pujar al pla de Nequa i per menjar bolets, encara que enguany no se n’hagin trobat gaires. Un bon lloc on fer-ho és l’hotel Cardós, a Ribera, un dos estrelles amb habitacions de quatre i àmplies zones comunes, decorat com un museu i on a cada racó es nota el gust per la cultura de la família Gabriel, que el regenta des de la seva fundació en 1936, des de l’òpera ambiental als centenars de quadres i les nombroses col·leccions d’objectes artístics o antics exposats. La bona cuina de la casa, de caire tradicional, amb un gran protagonisme dels embotits, les carns i els bolets de la comarca, s’ofereix a dinar i sopar a través d’uns excel·lents menús a 16 euros. Els bolets hi són presents en remenats i rissottos, al fricandó i altres guisats o acompanyant tota classe de viandes.

Prat de bruixes

Prat de bruixesHOTEL CARDÓS

Prat de bruixes

Prat de bruixesHOTEL CARDÓS

tracking