SEGRE

Paisatges a l'oli

UNA ALTRA EDICIÓ DELS CAMINS D’OR LÍQUID AL SEGRIÀ SEC I UN NOU LLIBRE-GUIA DELS POBLES OLEÍCOLES D’AQUELLA SUBCOMARCA

Paisatges a l’oli

Paisatges a l’oliSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dissabte vinent, 18 de novembre, continua el programa, iniciat ja el passat diumenge 5 a Aspa, de la novena edició del cicle Camins d’Or Líquid, que recorrerà encara en cinc diumenges consecutius, fins al 17 de desembre, els cinc municipis restants de la part més eixuta i meridional del Segrià, confrontant amb les Garrigues. L’organització va a càrrec del consell comarcal, conseqüent amb la política endegada anys enrere de promoure l’oleoturisme, i a les oficines del qual es pot obtenir la corresponent informació telefònica o telemàtica i els fulletons publicats sobre els actes previstos, així com als respectius ajuntaments. Aquest pròxim dissabte, prolongat a l’endemà diumenge, s’escaurà la –feliç– coincidència amb la Fira de l’Oli Verd, que té lloc a la vila de Maials per vintena vegada.

En tots els casos, les activitats projectades s’efectuen al llarg del matí, començant per un suculent esmorzar popular a les cooperatives locals, una ocasió immillorable per tastar –amb la possibilitat ja d’adquirir-ne uns quants litres– l’oli de la primera premsada de la campanya, que té un gust i una aroma més intensos: una amargor una mica picant però força agradable, que estimula la gana i recorda el pas pel paladar de l’ametlló o la carxofa, i una sentor molt vegetal a fulla tendra o a herba acabada de dallar. Les varietats d’oliva emprades per obtenir el daurat elixir són l’arbequina en un 90%, la verdal en un 5% i d’altres en el 5% restant.

Després de l’esmorzar, en cadascuna de les poblacions s’ofereixen als visitants diverses opcions, de manera que compensa repetir l’experiència en successius diumenges. A banda de la possibilitat de conèixer les instal·lacions de les diferents cooperatives del camp, algunes de caràcter gairebé museístic, com l’antiga maquinària preservada a Alfés, i el procés d’elaboració del verge extra, tenim que per exemple a Torrebesses se celebrarà un concurs d’allioli, que a Alcanó se sortirà al tros per veure com es cullen actualment les olives de forma mecànica i com es feia abans, servint-se de bancs de fusta, raspes i borrasses, o que a Llardecans hi haurà una exhibició de la cuinera Montse Freixa, del restaurant El Castell de la Floresta, en el marc de La Marató de TV3.

Més que oli Paisatges de l'oli, Editorial Piolet Coincidint amb la nova temporada dels Camins d’Or Líquid, l’editorial barcelonina Piolet acaba de treure l’atractiva publicació Paisatges de l’Oli, integrada per un llibre-guia sobre la geologia, flora i fauna –amb una atenció especial a l’ornitologia–, la gastronomia i els diversos reclams turístics del Segrià eixut, com les cabanes de volta i altres construccions de pedra seca, alguns espais naturals de la zona (els tossals d’Almatret o el pantà d’Utxesa), a més dels monuments i altres punts d’interès dels municipis compresos o bé els productes oleícoles de les seves cooperatives agràries, amb l’afegitó d’unes rutes a peu i BTT a partir d’uns codis QR. Es completa amb un mapa molt detallat, ideal per planejar excursions. Pot ser adquirit als respectius ajuntaments per 5 euros.

Paisatges a l’oli

Paisatges a l’oliSEGRE

Paisatges a l’oli

Paisatges a l’oliSEGRE

tracking