Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Paisatges a l'oli
SEGRETotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Paisatges a l'oli
SEGRETotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Paisatges a l'oli
SEGREDissabte vinent, 18 de novembre, continua el programa, iniciat ja el passat diumenge 5 a Aspa, de la novena edició del cicle Camins d’Or Líquid, que recorrerà encara en cinc diumenges consecutius, fins al 17 de desembre, els cinc municipis restants de la part més eixuta i meridional del Segrià, confrontant amb les Garrigues. L’organització va a càrrec del consell comarcal, conseqüent amb la política endegada anys enrere de promoure l’oleoturisme, i a les oficines del qual es pot obtenir la corresponent informació telefònica o telemàtica i els fulletons publicats sobre els actes previstos, així com als respectius ajuntaments. Aquest pròxim dissabte, prolongat a l’endemà diumenge, s’escaurà la –feliç– coincidència amb la Fira de l’Oli Verd, que té lloc a la vila de Maials per vintena vegada.
En tots els casos, les activitats projectades s’efectuen al llarg del matí, començant per un suculent esmorzar popular a les cooperatives locals, una ocasió immillorable per tastar –amb la possibilitat ja d’adquirir-ne uns quants litres– l’oli de la primera premsada de la campanya, que té un gust i una aroma més intensos: una amargor una mica picant però força agradable, que estimula la gana i recorda el pas pel paladar de l’ametlló o la carxofa, i una sentor molt vegetal a fulla tendra o a herba acabada de dallar. Les varietats d’oliva emprades per obtenir el daurat elixir són l’arbequina en un 90%, la verdal en un 5% i d’altres en el 5% restant.
Després de l’esmorzar, en cadascuna de les poblacions s’ofereixen als visitants diverses opcions, de manera que compensa repetir l’experiència en successius diumenges. A banda de la possibilitat de conèixer les instal·lacions de les diferents cooperatives del camp, algunes de caràcter gairebé museístic, com l’antiga maquinària preservada a Alfés, i el procés d’elaboració del verge extra, tenim que per exemple a Torrebesses se celebrarà un concurs d’allioli, que a Alcanó se sortirà al tros per veure com es cullen actualment les olives de forma mecànica i com es feia abans, servint-se de bancs de fusta, raspes i borrasses, o que a Llardecans hi haurà una exhibició de la cuinera Montse Freixa, del restaurant El Castell de la Floresta, en el marc de La Marató de TV3.