SEGRE
L’última farga

L’última fargaHOSTAL MONTAÑA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Arribant a Alins, deixem el cotxe en un pàrquing ran de carretera, una mica més amunt de l’església, que presenta al campanar el detall d’unes arcuacions romàniques i té a la vora un petit esgambi ombrejat amb taules i bancs de fusta, així com tres escultures al·lusives a la fira del ferro pirinenc i un cartell sobre l’art de la forja. A mà esquerra, un camí travessa el riu per un pont que permet observar el corrent, el qual discorre per aquí sobre un llit de roques, així com la vallada que s’obre amunt i avall. Amunt, els pics pelats que la clouen per dalt: Tudela, lo Faro, Monteixo, Norís, la Sentinella... Avall, el bosc de Virós. Reculant cap al poble, pugem fins a un impressionant casalot abandonat, conegut com l’Obra, amb una formidable torre que era un antic colomar on feien niu els coloms missatgers emprats en els temps de les fargues com a sistema de comunicació amb Barcelona o Tarragona.

Tot seguit, ens endinsem al nucli vell entremig de façanes de pedra fosca, de les quals penja un rètol negre de ferro treballat on figura el nom de la casa. A la part alta, hi descobrim una altra torre imponent, amb l’escut del llinatge dels Coix, del qual descendia el poeta Josep Maria de Sagarra i Castellarnau, que en parla a les Memòries.

A tocar mateix, va obrir les portes, l’any 2014, l’ecomuseu de Casa Sintet, en un estable (a peu pla) i una pallera (nivell superior) habilitats a l’efecte. S’hi exposen més de 400 peces i fotografies sobre una família que durant els tres darrers segles ha anat canviant d’activitat econòmica: comerç de la seda, producció de ferro, compravenda d’animals de càrrega, actualment pagesia i ramaderia ecològica, en concret de vaques brunes. Aquesta va ser l’última farga a tancar, l’any 1879, havent funcionat des del 1801, per la competència dels alts forns de Biscaia, de tota una vall amb una llarga tradició siderúrgica, en què havien coincidit fins a cinc fargues a ple rendiment, aprofitant el mineral i la fusta per fer carbó vegetal que s’extreien dels boscos veïns.

Les visites guiades, de poc més d’una hora i d’un elevat interès, es poden concertar al 973 624 364 o al 658 491 312.

HOSTAL MONTAÑA Plaça, s/n. Alins (Vall Ferrera), 973 624 411. L’històric hostal Montaña d’Alins genera una certa confusió nominal, perquè Montaña és el cognom familiar, tot i tractar-se, en efecte, d’un establiment muntanyenc (i molt recomanable). A l’acollidor menjador del primer pis, s’hi ofereix cuina tradicional pirinenca de qualitat amb un toc de refinament, a càrrec del jove xef Jordi Lladós, tots els dies de l’any, excepte les vacances anuals des de passat Reis fins al març. Carta o menú de 15 euros, també en cap de setmana, amb plats com amanida d’encenalls de foie o de formatge de cabra, canelons d’ànec amb bolets i gambes, confitat amb fesols, peus de porc farcits amb bolets, civet de mandonguilles de cérvol, galtes de vedella estofades, flams de cafè o de coco, crema casolana o iogurts d’Ainet de Cardós.

L’última farga

L’última fargaHOSTAL MONTAÑA

L’última farga

L’última fargaHOSTAL MONTAÑA

tracking