SEGRE
Veus de bronze

Veus de bronzeSOLSONA EXPERIENCE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Solsona Experience organitza des de l’octubre passat visites guiades al campanar de Santa Maria de Solsona, que poden ser completades amb un recorregut per l’interior de la mateixa catedral i pel veí Museu Diocesà. Justament des d’una de les sales del museu es pot admirar un finestral romànic de la torre de les campanes pròxima, invisible des de fora, amb una elegant decoració de columnes i arquivoltes acabades de restaurar. Aquestes visites permetran conèixer l’evolució històrica del vertical edifici, els seus trets arquitectònics i diversos aspectes de les campanes, com ara els seus noms, les dates de la seva fosa, característiques del seu so i el repertori de tocs i repics. Tindran lloc cada dissabte a les 6 de la tarda, amb sortida des de la porta de la catedral. No cal fer reserva prèvia, però si algú desitja apuntar-s’hi o demanar més informació, pot trucar al 663668184 o escriure a info@solsonaexperience.com.

Tot i ser una activitat gratuïta, s’agrairà una aportació de 3 euros per persona, destinada al manteniment del conjunt. A la ciutat de Solsona hi ha dos campanars. L’altre és de caràcter civil i es tracta de la Torre de les Hores annexa a l’ajuntament, des d’on es tocava a sometent. El catedralici, ara visitable pel públic, va ser començat al segle XII, com a part del tercer dels temples romànics erigits en aquell indret, consagrats respectivament els anys 977, 1070 i 1163. Constava en un principi de quatre nivells. Arran de l’ampliació gòtica de la catedral, als segles XVI i XVII, el campanar queda a la mateixa altura de la nau central i s’hi afegeix un nou pis, si bé mantenint l’estil romànic de la resta. L’alçada total assoleix els 35 metres. Cap a la meitat, es conserva un rellotge mecànic vuitcentista. L’escala interna està coberta per una volta de canó ascendent. La pedra emprada era rogenca però es va anar ennegrint per causa dels dos incendis patits pel monument, amb motiu de la guerra del Francès en 1810 i la civil en 1936. Sempre ha allotjat sis campanes: els senys major i magraner, les dues tèrcies i les dues caterinoies, amb funcions diferents.

Des de 1870. Casa Adroguer Nou Carrer Sant Cristòfol, 11. Solsona.  A dos minuts a peu de la catedral de Solsona, trobem en una cruïlla de carrers del nucli antic la històrica botiga Casa Adroguer Nou, fundada en 1870, que d’aquí a un parell d’anys complirà el segle i mig de funcionament interromput. Des de fa poc la regenta Daniela Alina Petras, una romanesa que parla un català amb un accent solsoní molt marcat, ha restaurat el preciós local, mantenint el mobiliari original i la façana d’aire retro, amb un gran cartell de rajoletes de Codorniu, afegint un nou espai en un altell amb taules de marbre com a cafeteria i per degustar-hi alguns dels productes que ven: vins i caves, licors, cafès, conserves, caramels, olis i vinagres, xocolates, formatges o pernil. Obre tots els dies excepte els dilluns i els diumenges només al matí.

Veus de bronze

Veus de bronzeSOLSONA EXPERIENCE

Veus de bronze

Veus de bronzeSOLSONA EXPERIENCE

tracking