SEGRE
Anelles i sogues

Anelles i soguesJORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de la sortida de l’autovia, una carretera de cinc quilòmetres, plana com el palmell de la mà, porta fins a l’entrada de la vila de Bellvís, on el visitant és temptat pel rètol de passeig de les Delícies. Sucumbint a la temptació, s’endinsa en un carrer més ample que deliciós que dóna a una rambla llarga i amb plataners a cada costat, alternats amb bancs per seure, anomenada passeig d’Urgell, per on sí que deu ser una delícia caminar tot divagant, sobretot a la tardor, mentre les sabates trepitgen la catifa cruixent de fulles seques. Per la punta, aquesta avinguda forma la plaça Catalunya, delimitada per alguns casalicis de línies sinuoses, entre els quals el que acull el bar Delícies, on la delícia suprema consisteix a seure a l’àmplia terrassa a prendre la fresca a l’estiu o el solet ara a l’hivern.

Un carrer de l’Estació i un altre del Carrilet, allà a la vora, evoquen l’antic trenquet Mollerussa-Balaguer que passava per aquí. Plataners encara més alts s’aixequen a la plaça allargassada presidida per la façana sòbria de l’església de l’Assumpció, elegant edifici noucentista bastit a mitjans del XIX amb pedra arbequina que llueix distingides columnes llises a cantó i cantó de la porta, discret campanar lateral de base quadrada, rellotge i niu de cigonyes. A la mateixa plaça destaquen dos casalots vuitcentistes de carreus gastats, balconades de ferro i estampa imponent. El més pròxim al temple és cal Bufalà, llar d’una família mítica per la seva riquesa i escenari d’una llegenda recreada en una festa moderna i que se centra en l’anella que encara penja de la porta: els perseguits per la justícia que aconseguien de tocar-la quedaven salvats. Al cap del carrer Major girem a la dreta i, per la carretera dels Arcs, seguim un parell de quilòmetres entre plataners, fins al santuari de la també llegendària Mare de Déu de les Sogues: primer la capella de l’aparició amb atri i arcades, una mica més enllà el casal amb un petit museu, parc arbrat i monòlit commemoratiu. Per veure-la per dins, entre les 10 del matí i 4 de la tarda, s’ha de trucar al 973 565 005 o al 677 641 772.

Mels i conserves Productes naturals Capell Carrer Domènech Cardenal, 2. Bellvís. Productes Naturals Capell S.A. és una empresa familiar de Bellvís que es remunta a tres generacions i va començar fent mel. Des de fa uns vint anys practiquen l’agricultura ecològica i elaboren conserves de tomata de collita pròpia, melmelades i codonyat, sense deixar la producció de mels de diverses flors i pol·len. La tomata va en pots de puré o triturada o sencera i pelada o amb samfaina o com a salsa ideal per a pizzes i pasta. Les melmelades són artesanals i de molta qualitat, amb sucre o bé fructosa, conté un 70% de fruita però és baixa en calories, i conserva íntegres l’aroma i el sabor. De préssec, albercoc, pruna, poma, pera, maduixa, cirera, gerds o taronja. Normalment en tenen a la venda als súpers de Plusfresc.

Anelles i sogues

Anelles i soguesJORDI GUARDIOLA

Anelles i sogues

Anelles i soguesJORDI GUARDIOLA

tracking