SEGRE
Vila Closa

Vila ClosaJBC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Maials ha col·locat una vintena de cartells informatius amb codis QR i organitza itineraris guiats (que cal concertar en el 973 130 04) per una població que atresora un interessant patrimoni monumental, tant de l’edat mitjana com arran de la prosperitat derivada del conreu de les oliveres introduïdes al segle XVIII pel baró de Maials, que es nota en la presència d’uns quants casalots de pedra vista amb molí d’oli propi al darrere o en la sumptuositat de l’església de l’Assumpció, que comparteix títol de catedral de les Garrigues amb la de la Granadella (tenint en compte la tradicional adscripció garriguenca de Maials, a hores d’ara al Segrià, en els àmbits històric, paisatgístic, arquitectònic i mental).

Es recomana aparcar a baix a la plaça rodona, antiga bassa on s’abeurava el bestiar, encerclada avui dia de moreres, plataners, baladres i rosers, i anar pujant a peu per l’ample carrer de la Barceloneta, flanquejat per alguns dels casalicis pairals al·ludits, com ara casa Escaleta, que fa cantonada amb la travessia de Trentaclaus, curiosa denominació evocadora d’un vial de trenta portes, casa Segura o casa Cabalersila, que acull un petit museu de la pagesia. Allà a la vora s’alça la mola imponent del referit temple d’aparença i mides quasibé catedralícies, construït en tan sols quinze anys, entre el 1766 i el 1781, en un estil barroc tardà que es fa palès en la façana bombada, l’elegant campanar i les dos columnes que emmarquen unes portes que van ser restaurades l’estiu passat per subscripció popular, igual que el repintat de l’interior. Atenció a l’enigmàtic cap d’indi precolombí, cobert de plomalls, que culmina el frontis.

Al carrer Major es conserven part de l’absis, les capelles i una pica baptismal de l’església de Santa Maria, del XIII. Travessant la plaça Maneta, anomenada així per la mà gravada en un fust de pedra encastat en un mur, s’accedeix a l’enlairada Vilaclosa, d’origen medieval, on es poden observar trossos de les muralles que l’envoltaven, el palau-residència dels senyors locals, restes del castell, la capella romànica annexa i algunes cases amb portes adovellades i finestres gòtiques, com la vella rectoria, tocant del portal del Pla. A l’altre extrem, un mirador encarat al cim piramidal del Montmaneu permet albirar un extens panorama des del Montcaro als Pirineus.

Oli del centenari Cooperativa del Camp Foment Maialenc C/ SIndicat, 3, Maials. 973 130 005 Arribant a Maials es veu de seguida la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, que acaba de celebrar els cent anys de la seva fundació, el 1917. A l’agrobotiga (oberta de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 16 a 19, dissabtes de 9 a 13) es pot proveir de l’excel·lent oli del terme, comercialitzat sota la marca Baró de Maials en envasos de vidre des de quart de litre o en garrafes de plàstic de cinc, a més d’estotjos ideals per regalar. Amb motiu del centenari han fet una ampolleta commemorativa, de mig litre. A part, hi tenen a la venda pots d’olives i altres aliments artesanals de la zona, alguns produïts a la vila, com els pistatxos Festucs de Lleida, les ametlles trencades d’Ametlles Martí o els fruits secs Mas d’en Nogués.

Vila Closa

Vila ClosaJBC

Vila Closa

Vila ClosaJBC

tracking