SEGRE
Molí d’oli i refugi

Molí d’oli i refugiTONI PRIM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al capdamunt del carrer de la Font de les Borges Blanques, que baixa cap a l’estació del tren i on ara fa un segle es concentraven bona part de la seixantena de molins d’oli que en aquells anys funcionaven a la capital de les Garrigues, atenent la proximitat del ferrocarril que transportava el referit producte a Reus per a la seva distribució i exportació, s’acaba de recuperar amb finalitats turístiques i culturals l’antic molí de cal Gineret, construït el 1890, amb capacitat per emmagatzemar fins a un milió de litres, que el consistori borgenc ha restaurat acuradament i obre al públic, de moment sense un horari regular, de manera que cal trucar abans a les dependències municipals per concertar dia i hora: 973 142 850. L’edifici és per fora de pedra vista treballada i cantoner. Caminant unes poques passes pel carrer confluent, de Sant Pere, que fa pujada, es pot veure la bombada part de dalt dels cups, amb les boques superiors, protegida per una airosa coberta moderna transparent. L’interior dels referits receptacles del denominat or verd, folrats del tot de ceràmica vidrada i marronosa, molt lluent, és accessible per una porteta lateral al mateix carrer de la Font.

S’hi projecta un vídeo sobre el procés d’elaboració oleícola en un molí com aquell. Just al cantó, una porta una mica més gran dóna pas a una petita sala amb els murs i la volta de pedra, dedicat igualment a dipòsit d’oli i potser també de grans de cereal, flanquejat per piques amb els brocs corresponents. Singularitat d’aquest molí és que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant els ferotges bombardejos que va patir la ciutat del Terrall durant la passada Guerra Civil, fins a onze incursions en total de l’aviació feixista italiana que van causar la destrucció de moltes cases i una veritable mortaldat entre els veïns, l’última el 4 de gener de 1939, la vigília mateix de l’entrada a la localitat de les tropes franquistes.

Habilitada ara com a Espai de la Memòria, al sostre i les parets de la sala en qüestió es reprodueixen les impressionants imatges d’un audiovisual de 8 minuts amb espectaculars efectes sonors, sobre un episodi històric tan dramàtic.

Oli de molí OLIS SALVADOR FARRÉ SL, “CHICÓ” Carrer de la Font, 1, les Borges Blanques, 973 142 422, www.olisfarre.com

De la seixantena de molins oliaires a les Borges a principis del XX, només en resta un de particular en funcionament, tot just davant de cal Gineret. Es tracta del negoci fundat en 1830 a cal Xicó per Joan Arrufat, que regenten avui dia els seus besnéts Ramon i Salvador Farré sota el nom comercial d’Olis Salvador Farré, “Chicó”, amb una producció d’uns 200.000 quilos anuals de verge extra bio de bona qualitat, primer amb premses de biga, més tard hidràuliques i ara contínues, presentats en ampolles de quart, mig, un litre, dos i cinc litres, i llaunes de 3 o 5 litres, que poden ser adquirides allí mateix de dilluns a divendres de 9 i 13 i de 16 i 19 hores. També vinagre balsàmic, pots d’arbequines i olivada.

Molí d’oli i refugi

Molí d’oli i refugiTONI PRIM

Molí d’oli i refugi

Molí d’oli i refugiTONI PRIM

Molí d’oli i refugi

Molí d’oli i refugiTONI PRIM

tracking