SEGRE

Font llarga, vista llarga

EL POBLE ENLAIRAT DE FONTLLONGA, TALAIA PANORÀMICA SOBRE LA CARRETERA DEL DOLL I EL PANTÀ DE CAMARASA

Font llarga, vista llarga

Font llarga, vista llargaMACIÀ I CARLOTA CAMARASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més o menys a mig camí entre la presa del pantà de Camarasa i el congost de Terradets, per la C-13 o carretera del Doll, un trencall ascendent de mig quilòmetre puja fins a Fontllonga, agregat del municipi camarasí amb un topònim d’etimologia evident (font llarga), ajagut a 650 metres d’altura. Un cop a dalt, es recomana aparcar a l’entrada del poble, just a la vora del restaurant Can Quel. Des d’aquell punt es pot seguir a peu cap a l’interior del nucli o bé adreçar-se, girant a la dreta, al mirador de Pallerots, a 1,5 quilòmetres, i al llogaret de Figuerola de Meià, en un parell de quilòmetres més.

Unes poques passes abans de l’aparcament, una mena de belvedere s’obre al vast panorama amb alguns cartells informatius sobre els llocs d’interès o els ocells rapinyaires de la zona, i un plafó fotogràfic amb el perfil de l’orografia abrupta que es domina des d’allí: de sud a nord, les serres del Mont-roig, de Monclús i Montsec d’Ares; enfront mateix, el turó de les Torres de Cas; més avall, el barranc de Salt, el serrat rocallós de la Palomera, els conreus de les Riberes, el curs de la Noguera Pallaresa amb el cabal engreixat per l’efecte de l’embassament i la línia ferroviària de la Pobla, amb la via sinuosa entrant i sortint d’un rosari de túnels: amb una mica de paciència es pot veure aparèixer algun comboi, que des de tan lluny sembla un tren de joguina.

S’accedeix al conjunt de cases de pedra clara del poble per un carrer únic que de principi planeja i més endavant s’enfila cap la placeta de l’església de Sant Miquel, senzilla però de bona presència a primer cop d’ull, vora una fonteta de ferro que no sembla gaire llarga. El temple és romànic, cobert de lloses, amb porta d’arc apuntat, dovelles i guardapols. A un cantó, el petit cementiri amb dos enormes xiprers. Al tombar, l’absis rodó, davant del pati de la casa de turisme rural Cal Picarol (605830723). Trescant per carrerons en ziga-zaga, s’arriba als peus de l’antic castell, de planta rectangular, que controlava una gran extensió de territori i del qual resten tan sols els murs exteriors mig debolits.

Hora de dinar RESTAURANT CAN QUEL Fontllonga, 973 29 20 85 (no tanca cap dia) Obert en 1984, al restaurant Can Quel de Fontllonga sembla que el temps s’hagi aturat. Contribueixen a aquest efecte els nombrosos rellotges de paret amb les agulles immòbils, no fos cas que es posessin a sonar tots alhora, els quadres, els miralls, la ceràmica i els mobles antics a la venda, en una gran sala presidida per una llar de foc. La cuina, per sort, és també la de sempre: plats plens i bons. Menú diari a 10 euros i carta els caps de setmana, que surt per uns 20. Formatge de cabra amb poma i foie, escudella, faves a la catalana, sopa de bolets, caragols guisats, canelons d’espinacs, cassola de bacallà, conill o peus a la brasa, fricandó, entrecot, crema o flam, mel i mató, braç de nata, pastissos casolans... Terrassa panoràmica.

Font llarga, vista llarga

Font llarga, vista llargaMACIÀ I CARLOTA CAMARASA

tracking