SEGRE
Entre dues façanes

Entre dues façanesJOAN ELIES VIDAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acaben de restaurar la façana de la Casa de la Vila d’Arbeca, declarada mesos enrere Bé Cultural d’Interès Local, juntament amb la part davantera d’un altre edifici públic d’elevat valor arquitectònic, com és la cooperativa agrària coneguda amb el terme popular de sindicat, obra de Cèsar Martinell que no fa gaire va ser també objecte d’una acurada recuperació del seu aspecte original. Així com aquesta segona s’adscriu dins dels cànons inequívocs del modernisme, la primera ha rebut l’etiqueta de classicista, modernista i noucentista, potser perquè conjumina elements de tots tres estils.

Arribant des de Lleida, el primer dels dos referits elements patrimonials que descobreix el visitant és el dedicat a l’activitat agrícola. Construït en 1919, el seu frontal presenta dos nivells diferenciats: l’inferior de pedra vista amb una porta flanquejada per dues finestres, el superior centrat per un gran arc seccionat per pilarets de maons que enclouen un trencadís de ceràmica groga i verda. Correspon a la part antiga del bastiment cooperatiu i avui dia alberga l’Espai Martinell.

L’actual ajuntament ocupa un aparatós casalici, aixecat en 1913 per veïns picapedrers com a seu de l’entitat Unió Republicana, integrada posteriorment a ERC. La seva majestuosa façana principal, replicada al darrere de l’immoble, si bé no tan alta, data de 1931, inaugurada un any més tard per Francesc Macià, amb les seves columnes i una llarga balconada. Albergava un cafè i una sala de teatre. Confiscada després de la guerra pels falangistes, convertida més endavant en propietat privada que s’anava enderrocant, l’adquiriria el municipi en 1984 per traslladar-hi des de la casa del cantó les seves dependències, després d’una primera restauració dirigida per l’arquitecte Ramon M. Puig. La que ara s’ha enllestit li ha suposat una bona neteja de cara i la reposició, entre altres ornaments, d’una inscripció en relleu de lletres metàl·liques que resa: “En commemoració al 14 d’abril de 1931”.

Entre una façana i l’altra es pot seguir un recorregut pel sector més pintoresc i monumental de la localitat, que passa per l’antic molí oliaire de Ca l’Argiles, el recomanable hostal restaurant La Placeta, l’església parroquial, els porticats carrer Sant Jaume i plaça Major, per desembocar davant de la Casa de la Vila, des d’on es pot pujar al castell aturonat.

Dues funcions ESPAI CÈSAR MARTINELL (COOPERATIVA DEL CAMP) Carrer Lleida, 32, Arbeca, 973160182.

L’Espai Martinell, als baixos de la Cooperativa del Camp Arbequina, conjumina les funcions d’oficina de turisme, amb especial atenció al castell local i al poblat ibèric dels Vilars, i agrobotiga de productes del municipi i de la zona, en especial oli, pots d’olives i olivada, vins del celler Vinya dels Vilars, licor de nous de Les Tres Cadires, conserves de fruita Fet a Casa i galetes o altres dolces gormanderies de la pastisseria Pa de Pessic. Atesa de dimarts a diumenge, entre 10 i 14, per la jove però ja experta oleòloga Magda Garret, premiada en 2016 com a millor informadora turística de Catalunya.

Entre dues façanes

Entre dues façanesJOAN ELIES VIDAL

Entre dues façanes

Entre dues façanesJOAN ELIES VIDAL

Entre dues façanes

Entre dues façanesJOAN ELIES VIDAL

tracking