SEGRE
Carta de presentació

Carta de presentacióTONI PRIM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Al prefaci del llibre de gran format amb fotos de les Borges Blanques signades per Toni Prim, l’alcalde Enric Mir descriu el volum com una carta de presentació de “les Borges d’ahir, de les Borges d’avui, que ens anuncia les Borges de demà”. Un treball de molta categoria, efectuat al llarg de tot un any –un vast període temporal permetent copsar els escenaris locals a les quatre estacions, inclosa alguna nevada–, que constitueix un autèntic plaer per als ulls i alhora incita a visitar la capital de les Garrigues, a la descoberta d’alguns secrets que la càmera del prestigiós artista lleidatà desvela al lector (més aviat mirador, en aquest cas).

El suggestiu àlbum fotogràfic, luxosament editat, compta amb una succinta introducció a la història i el patrimoni monumental del municipi per part del professor Marc Macià. Un municipi que estén el seu divers territori –plana i coster, regadiu i secà– entre la vall de la Femosa i el turó dels Bessons, considerat legalment a partir de 1344 com un “carrer de Lleida”, pel fet d’haver adquirit els seus veïns la llibertat enfront dels senyors feudals i sotmetre’s directament al domini reial, i que arribat el segle XIX viuria l’eclosió del cultiu de l’olivera i la indústria de l’oli, mentre que en la centúria següent experimentaria la poderosa influència de la figura de Francesc Macià.

Les primeres imatges seleccionades corresponen a panoràmiques del terme, algunes de les quals obtingudes des d’un dron, amb detalls com les Roques Guàrdies, els Dos Pins, els Masos o els paisatges austers d’extensos oliverars. L’aigua mereix un capítol especial: el canal i la banqueta, séquies, cogulles, sínies, el parc de la Font Vella, el Collet... Un altre líquid, daurat, com és l’oli, hi havia de ser també present, a través d’oliveres i els pagesos que les conreen, molins o premses. I el cor verd de la vila, el Terrall, amb les dues basses i els jardins (unes postals molt poètiques). L’arquitectura tradicional de les cabanes de volta, l’esvelt campanar, l’església per fora i per dins, la capella de la Soledat i les ermites de Sant Salvador o Sant Cristòfol, els casals nobles del centre –de medievals a modernistes–, el modern Espai Macià, l’urbanisme contemporani...

Calaix de fotògraf LES BORGES BLANQUES Toni Prim (amb la col·laboració de fotògrafs locals). Textos de Marc Macià. La darrera part de l’excel·lent llibre de Toni Prim sobre les Borges Blanques conforma una espècie de calaix de sastre que completa la visió de conjunt i en què s’inclouen diversos aspectes de la vida local en l’actualitat, des de recents remodelacions urbanístiques, edificis públics bastits els darrers anys com el Pavelló de l’Oli, recintes esportius, entitats socials, l’antic molí de cal Gineret reconvertit en Centre d’Interpretació de la Guerra Civil (glossat en aquesta mateixa secció fa pocs mesos), mercats i mercadets, fires i altres esdeveniments, festes i tradicions, així com una breu però temptadora mostra de la gastronomia popular, representada pels típics pans de ronyó i les delicioses orelletes.

Carta de presentació

Carta de presentacióTONI PRIM

tracking