SEGRE
Aigua i farina

Aigua i farinaEL MOLÍLDEL DUC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molí del Duc és un antic molí fariner situat vora la C-12, a uns 10 quilòmetres de Lleida, fàcilment accessible per la rotonda a què s’arriba per la sortida Corbins Nord. De fet, el conjunt d’edificis ocupa un turonet que s’aixeca a la confluència dels termes de Corbins, Vilanova de la Barca i Torrelameu. La instal·lació aprofitava la força d’una séquia oberta pels romans en paral·lel a la Noguera Ribagorçana i que els sarraïns van prolongar fins a aquest molí que ells mateixos van construir amb el nom de Molí de les Dues Pedres, per les seves dues moles. A principis del XX, un comerciant lleidatà de cognom Duc –però que no era noble– el va adquirir per bastir-hi la gran farinera que encara s’hi pot veure, amb tres habitatges agregats. En 2002 el comprava Pere Solanellas, un emprenedor pagès de Benavent, que amb l’ajuda de la seva filla Rosa, arquitecta, l’ha sotmès a una acurada restauració i ha habilitat les naus annexes amb finalitats hostaleres, idònies per acollir banquets, festes o celebracions, i a partir d’ara servei de restaurant convencional.

L’aigua que travessa la finca ve directament del riu, de cabal abundant i regular, un corrent que davalla sempre brau i constant, alçant núvols d’escuma al saltar i conformant un autèntic espectacle visual i sonor, que contrasta amb la placidesa bucòlica de l’entorn, ple de flors i arbres riberencs (mèlies, freixes, àlbers) que conviden a asseure’s a la seva ombra a prendre un aperitiu o el cafè d’havent dinat. Un paradisíac racó pirinenc a la plana, dominant vastes panoràmiques.

Val molt la pena el recorregut guiat per les quatre plantes de l’antic molí, obert al públic els diumenges matí i tarda, així com la resta de dies prèvia concertació al 973 190 510, tant de forma individual com en grup, i descobrir –o recordar, segons les edats– els sistemes de producció de la farina i altres derivats del blat, i la maquinària utilitzada a aquest efecte, com a mínim d’un segle d’antiguitat, en excel·lent estat de conservació: turbines, alternadors, sitges, bàscules, sedassos, politges i corretges, trituradores, filtres i aspiradors de la pols, tamisadores, etcètera. Un veritable museu que recupera i preserva un element important del nostre patrimoni industrial.

RESTAURANT MOLÍ DEL DUC Carretera C-12, km 153, Torrelameu/Corbins, 973 190 510. Ideal per a bodes, comunions i tota classe de trobades al voltant d’una taula, enmig de jardins, el Molí del Duc ara també disposa d’un restaurant normal a l’antic graner, obert els migdies de dimarts a diumenge i dissabtes a sopar. El xef Xavier Puig, format a l’Escola d’Hostaleria de Cambrils i amb experiència professional en aquella vila, hi prepara cuina marinera i de terra endins, de manera que a la carta hi conviuen un tàrtar de tonyina amb els caragols a la llauna, la caldereta de rap amb carns a la brasa o la romescada de turbot amb l’espatlla de cabrit. Menú diari a 25 euros i especial d’arrossos els caps de setmana a 27,50, que inclou un abundant pica-pica i postres exquisides com croquetes de xocolata i menta, coulant o tatin.

Aigua i farina

Aigua i farinaEL MOLÍLDEL DUC

Aigua i farina

Aigua i farinaEL MOLÍLDEL DUC

Aigua i farina

Aigua i farinaEL MOLÍLDEL DUC

tracking