SEGRE
Museus a la carta

Museus a la cartaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una proposta interessant per al curs que comença, de cara a una tardor que és l’estació ideal per al turisme cultural de proximitat, en forma d’escapades en cotxe d’un dia o de cap de setmana. El consell comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, va posar en marxa la passada Setmana Santa un servei de Museus a la Carta, consistent a facilitar visites guiades de caràcter personalitzat –adaptades al gust, interessos i conveniència de cada visitant o grup de visitants– a sis espais museístics o centres d’interpretació (sense descartar una ampliació futura) integrats a l’itinerari etnogràfic Ruta dels Oficis d’Ahir. A saber: els pous de gel d’Oliana i d’Arfa, el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya del Pont de Bar, el Museu de les Trementinaires de Tuixent, l’antiga farinera de Montferrer i el Museu dels Raiers de Coll de Nargó (aquests dos darrers ja presentats als lectors d’aquesta secció).

Com sigui que alguns dels equipaments esmentats no disposen d’un sistema organitzat de guies ni d’horaris regulars, s’ofereix la possibilitat de programar les visites amb antelació, trucant a un únic telèfon, el 630 423 216, a fi de concertar dia i hora. El guiatge anirà a càrrec de persones preparades en aquest àmbit, amb capacitat didàctica i bona disposició (es tracta d’una feina molt vocacional). El preu és de tan sols 1 euro per persona, més l’import del bitllet d’entrada a cada lloc, que oscil·la entre 2 i 3 euros. A falta d’espai per ressenyar-los tots, em limitaré al primer de la llista, el pou de gel d’Oliana, coetani d’altres pous amb idèntica finalitat construïts a la zona entre els segles XVII i XVIII, com els d’Arfa, la Seu o Solsona. Situat als afores de la vila, vora el riuet de la Flor, d’on agafava el gel a l’hivern, té 5 metres de diàmetre i 5,5 d’altura, semisoterrat i amb la boca encarada al nord per evitar l’escalfor solar. Els blocs glaçats s’apilaven al fons, entremig de palla i fullaraca. Era objecte de llegendes i contalles, com ara que els nadons no venien de París sinó d’aquest pou i la canalla s’hi acostava per escoltar els plors dels nounats.

La coca de Peramola és una coca dolça dita de pa o de forner, elaborada en un forn d’aquella localitat amb farina, aigua, oli i sucre, que dóna una massa prima i cruixent de forma allargada. Cada peça mesura més d’un metre, de manera que cal doblegar-la per transportar-la i tallar-la per consumir-la, cosa que es recomana fer el mateix dia, perquè així manté el seu intens sabor acaramel·lat i un regust molt agradable. A l’hotel Can Boix de Peramola l’inclouen a l’espectacular bufet d’esmorzar. Pot ser adquirida a les pastisseries següents:

Museus a la carta

Museus a la cartaSEGRE

Museus a la carta

Museus a la cartaSEGRE

tracking