SEGRE
Reconstrucció

ReconstruccióSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Situada a primera línia de foc del front del Segre, Vilanova de la Barca rebria de valent durant la passada guerra civil, sobretot arran dels intensos bombardeigs de l’estiu de 1938. Segons dades incloses per Josep Borràs, fill de la població que seria diputat, alcalde de Balaguer i president del Consell Comarcal de la Noguera, en un llibre que acaba de publicar sobre el període 1939-1969 al municipi, es van destruir 150 de les 186 cases, a més de l’església, l’ajuntament, l’escola, el forn de pa i la barca que completa el topònim d’una localitat fundada pels templers de la comanda de Corbins. Una devastació que els vencedors van tractar de pal·liar amb la declaració de Pueblo adoptado por el Caudillo i l’actuació de la Dirección General de Regiones Devastadas, que va aixecar diversos edificis públics, com una altra església o la casa consistorial porticada en una plaça Major de nova planta, rengs d’habitatges particulars i un pont que arrenca davant mateix d’una singular capella apaïsada de la Mare de Déu de Montserrat que aprofita el desnivell del terreny. Un monument que recupera el mecanisme inferior d’un tanc abandonat recorda els estralls causats pel conflicte bèl·lic.

L’església vella de Santa Maria acaba de ser objecte d’una reconstrucció mereixedora de diversos premis, a càrrec del jove equip d’arquitectes AleaOlea. Per poder-la veure per dins, cal programar la visita trucant a l’ajuntament (973190005). Es tracta d’un temple romànic de principis del XIII, amb posteriors modificacions gòtiques i barroques, que malgrat els seus murs de fins a dos metres de gruix i uns poderosos contraforts, seria enrunat per les bombes, excepte alguns panys de paret i l’absis que alberga una capçalera plana amb volta de creuria gòtica i treballats capitells. El projecte per recuperar-lo com a sala multiusos ha consistit a habilitar un accés lateral, restituir la volumetria original integrant els elements constructius afegits a les restes de la fàbrica primitiva, fent evident el contrast entre els nous (totxanes pintades de blanc, encavallat metàl·lic al sostre, teulat a dues aigües) i els que s’havien conservat, i il·luminar profusament un interior sense gaires obertures per mitjà d’una làmpada circular i nombrosos punts de llum suspesos a mig aire que ressalten l’acollidora sensació d’ingravidesa del conjunt.

Renaixement JOSEP BORRÀS I GENÉ Vilanova de la Barca, la destrucció, la reconstrucció i el renaixement d’un poble: 1939-1969 El llibre de Josep Borràs, il·lustrat amb nombroses fotos d’època i fruit de moltes hores de recerca, entrevistes personals i consulta de documents, repassa de forma exhaustiva la dura etapa de postguerra a Vilanova de la Barca, tant els estrictes esdeveniments històrics municipals com tot allò referent a la recuperació d’una quotidianitat més o menys normalitzada en un poble renascut de les cendres, que abasta des de la religió fins a l’esport, passant per la feina al tros o a la botiga i la vida familiar, les festes o la gastronomia popular, amb un esment especial a tres establiments del terme que van assolir una gran anomenada: l’hostal La Vinya, el complex Racó del Pep i el restaurant Molí de la Nora.

Reconstrucció

ReconstruccióSEGRE

Reconstrucció

ReconstruccióSEGRE

tracking