SEGRE
Bona vila i bona gent

Bona vila i bona gentAJUNTAMENT DE TREMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deien abans –segurament envejosos veïns de poblacions rivals– que “Tremp, bona vila i mala gent”. No és cert, ni que es tracti d’una vila, perquè té reconeguda el títol de ciutat, ni que els seus habitants siguin persones dolentes, com demostra el fet que entre ells hagi figurat tot un sant, Josep Manyanet i Vives, que hi va nàixer en 1833, canonitzat en 2004 per Joan Pau II.

A partir d’aquest novembre, l’Epicentre o portal de visitants del nou Geoparc, organitza rutes guiades pel nucli antic de la capital del Jussà, constituït per un dèdal de carrerons compresos dins del perímetre encara força visible delimitat per unes muralles de què es conserven algunes torres cilíndriques de gran efecte escenogràfic. Just als peus de la torre annexa al modern edifici de l’esmentat Epicentre és d’on surten els recorreguts, cada dissabte a les deu del matí, amb una durada prevista d’un parell d’hores i un preu testimonial de 3 euros per cap, els menors de 8 anys de franc. No cal reserva prèvia, si bé és possible requerir més informació al 973653470. El passeig turístic inclou una visita al mateix Epicentre, on es projecta l’audiovisual en 3D de presentació comarcal “Finestra al Pallars”, a més de fer-hi un tastet de productes típics.

Dos dels punts forts del trajecte a peu amenitzat amb explicacions per part d’un guia sobre l’evolució històrica, demogràfica, comercial o urbanística del pinyol urbà d’origen i traçat medievals, tenen a veure amb el fenomen religiós. Un és la basílica, declarada monument en 2006, de la Mare de Déu de Valldeflors, imponent col·legiata de base romànica, amb alguns vestigis d’aquest estil observables encara a la façana, construïda tal com la veiem ara a mitjan segle XVII seguint pautes d’un gòtic tardà ja mig abarrocat, culminada l’obra amb un campanar erigit en 1909, l’absis envoltat de poderosos contraforts recolzats alguns en una altra torre rodona, contenint un vell orgue barroc restaurat a instàncies del míster Pearson dels pantans. L’altra etapa imprescindible de la ruta és la casa natal del mencionat pare Manyanet, que recrea un domicili trempolí de família acomodada del segle XIX, dividit en quatre espais expositius plens de cartells, fotos, mobles d’època, objectes de culte i roba litúrgica, prou interessant.

Justament al passeig Pare Manyanet de Tremp trobarem La Bodega, un espai peculiar i innovador mig botiga, mig sala de degustació, ideat i regentat per Anna Montaño, que obre tots els dies tret dels dimarts, també en diumenge, i s’ha especialitzat en la venda i en el tast in situ per copes dels cada cop més prestigiosos vins de la DO Costers del Segre, siguin a granel de qualitat o bé embotellats de gamma mitjana i alta, en particular pallaresos, tan en auge darrerament, així com vermut casolà o caves ecològics, acompanyats per talls de formatges o embotits artesanals de la comarca, enmig d’un ambient alegre, desenfadat i amical. També ofereix la possibilitat de compra online a www.labodegavinscaves.

Bona vila i bona gent

Bona vila i bona gentAJUNTAMENT DE TREMP

Bona vila i bona gent

Bona vila i bona gentAJUNTAMENT DE TREMP

Bona vila i bona gent

Bona vila i bona gentAJUNTAMENT DE TREMP

tracking