SEGRE

Visites guiades i altres activitats al castell de les Pallargues, un dels més ben conservats de la Segarra

Visites guiades i altres activitats al castell de les Pallargues, un dels més ben conservats de la Segarra

De castell a palau

De castell a palauLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Formant part de la ruta turística dels Castells del Sió, el que s’aixeca al centre del poble de les Pallargues, vora el curs d’aquest riu, ha estat sempre habitat des de la seva construcció, raó per la qual es tracta d’un dels més ben preservats. Les visites es poden efectuar tots els diumenges i festius a les 11, 12 i 13 h, a més de les concertades, especialment recomanables per a escoles (973 520 041). Duren una hora i les exhaustives explicacions van a càrrec de l’actual mestressa, Teresa Mayoral, que les sap fer molt amenes.

La fortalesa de les Pallargues va ser bastida al segle XI i ampliada uns dos-cents anys més tard com a castell de frontera entre cristians i sarraïns a la línia del Sió. La reforma posterior en temps del renaixement la convertiria en palau, amb funcions més residencials que no pròpiament defensives. En destaca a primer cop d’ull la façana, formada per tres cossos, el central i més ample acollint una arcada espectacular amb balcó. L’edifici és el resultat de la superposició d’elements arquitectònics romànics, gòtics i renaixentistes, observables en el decurs del recorregut.

S’hi entra per l’antic pati d’armes, cobert des de la setzena centúria per un típic arc català pla, adornat per canelobres amb espelmes, escuts heràldics, baguls, piques de pedra, armadures, espases, llances, maces, destrals, ballestes, escopetes primitives i un carruatge del segle XIX. A partir d’aquí, l’itinerari per les diverses estances es veu amenitzat per un gran nombre d’estris i objectes d’època, que conformen un autèntic museu etnogràfic molt complet: cups de vi recuperats, celler excavat a la roca, cuina amb llar de foc i un curiós fogó de pedra gairebé únic en la seva espècie, rebost, estables, sala noble i menjador sota una alta cúpula, alcova amb mobles modernistes, capella consagrada, un pati exterior amb pou i vistes panoràmiques que arriben fins als Pirineus i inclouen les fortificacions pròximes de Florejacs i les Sitges... Per una escala de caragol es baixa fins a la presó amb les cadenes originals i, encara més avall, la masmorra i l’accés a un passadís subterrani secret que segons diuen porta en uns 200 metres fins al tossal de les Forques, on eren penjats enemics i malfactors.

De celler a botiga Castell de les Pallargues 973 520 041 / 692 595 800, www.castelldepallargues.com. Al vell celler del castell palau de les Pallargues s’organitzen alguns vespres, a la llum de les espelmes, per 10 euros, que inclouen la visita guiada, tastets de begudes medievals o degustacions de productes de la terra com ara vi, formatges, melmelades i codonyat, amb les torradetes de pa corresponents. I en una antiga dependència annexa habilitada com a botiga es poden adquirir els referits articles alimentaris, així com mel, bresca, ratafia, cerveses artesanals, ungüents naturals, sabons fets a casa, aromateràpia, peces de ceràmica com uns preciosos cantirets de segadors fabricats a Verdú, tapets brodats a mà, objectes de fusta, palmatòries, plantes i flors, llibres nous o d’antiquari, etcètera.

De castell a palau

De castell a palauLLUÏSA PLA

De castell a palau

De castell a palauLLUÏSA PLA

tracking