SEGRE

Sentinelles de fusta

Passejant per Solsona a la descoberta de caps de biga esculpits als ràfecs de casals nobles

Sentinelles de fusta

Sentinelles de fustaAJUNTAMENT DE SOLSONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A principis d’any, l’ajuntament de Solsona endegava una campanya de neteja, restauració i consolidació de diversos elements arquitectònics de pedra que adornen les façanes d’alguns edificis públics de la ciutat, com ara escuts i gàrgoles. Entre les construccions bastides entre els segles XIV i XVI que s’han beneficiat d’uns treballs tan especialitzats figuren la pròpia casa consistorial, ca l’Oliver i la font de la plaça de Sant Joan que va inspirar un poema romàntic a Josep Maria de Sagarra.

Un itinerari amb vint punts d’interès permet admirar els caps de biga de Solsona

Gàrgoles, blasons o les teieres de ferro cantoneres, que havien servit per il·luminar els carrers abans de la llum elèctrica, constitueixen ornaments que aporten un suplement d’amenitat a qualsevol recorregut a peu pel pintoresc i ben conservat centre històric de la capital del Solsonès. Però encara hi ha un altre al·licient afegit que embelleix el conjunt urbà, dóna caràcter i obliga el visitant a alçar sovint la vista, si no es vol perdre un seguit de detalls que sense l’atenció requerida passarien desapercebuts, i seria una llàstima. Es tracta dels caps de biga tallats artísticament en fusta que reprodueixen cares humanes, generalment d’un to entre ferotge i grotesc, això és que igual poden fer por que provocar un somriure, situats als ràfecs dels casals més sumptuosos del nucli antigament emmurallat. Sostenint teulades amb la closca i el clatell, aquells individus estrambòtics semblen vigilar la gent que circula pel seu davall, amb ulls escrutadors i posat sever, hieràtic, que en part recorda el d’aquelles enormes escultures pètries de l’illa de Pasqua conegudes com moais. La seva presència a la part superior dels habitatges correspon a la voluntat d’ostentació de les famílies que hi vivien. Els més vells es troben als porxos de ca l’Aguilar, dins la plaça Major, i es remunten al segle XV. Els més tardans són ja d’inspiració barroca i pertanyen a la casa de la nissaga d’escultors Morató, que avui dia acull la biblioteca.

Conscient d’aquest original patrimoni d’arquitectura popular, Turisme de Solsona ha editat un fullet informatiu il·lustrat (es pot demanar al 973 482 310 o a solsonaturisme.com) que proposa un itinerari d’una hora, sortint del portal del pont, per vint punts d’interès on es poden admirar els referits caps de biga, que hi són denominats sentinelles de fusta.

Ciutat de caràcter El 15 de febrer passat, les autoritats solsonines rebien de l’Agència Catalana de Turisme el distintiu de Ciutat amb caràcter pel seu ric patrimoni sociocultural, concretat en la tradició popular que abasta des dels trabucaires als geganters, els importants atractius locals d’ordre monumental o artístic, com ara els tres portals, el pou de gel, la catedral o el museu diocesà, i l’interessant conjunt arquitectònic del centre antic amb carrers plens d’encant com Llobera o Castell o les places Major i Sant Joan. Nova capital comarcal de Catalunya en ser-li concedit aquest reconeixement, després de Vic i Manresa, val la pena començar la visita a Solsona per l’oficina de turisme, que inclou espais museístics i expositius.

Sentinelles de fusta

Sentinelles de fustaAJUNTAMENT DE SOLSONA

Sentinelles de fusta

Sentinelles de fustaAJUNTAMENT DE SOLSONA

Sentinelles de fusta

Sentinelles de fustaAJUNTAMENT DE SOLSONA

tracking