SEGRE
Barroc i natura

Barroc i naturaLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A principis d’enguany s’enllestia l’àrea de benvinguda al santuari del Miracle, al terme de Riner, al cor del Solsonès. Desviada fa ja un temps del recinte religiós la carretera de Cardona, ara s’ha reservat un tram del vell traçat que passava a frec del conjunt monumental per a la circulació de vianants, guarnit amb plantes ornamentals i bancs de seure, així com per disposar-hi tres cartells informatius amb textos i mapes. La visita al Miracle no només se centra avui dia en l’església que conté dos retaules magnífics, el majestuós barroc de l’altar major amb una fastuosa superposició d’imatges esculpides gegantines, columnes, motllures i relleus sobredaurats que fa literalment caure de cul l’espectador desprevingut que no l’ha vist encara mai, i el més modest però també de molt mèrit del segle XVI a la capella del Santíssim, sinó que val la pena aprofitar el desplaçament fins a aquelles soledats boscoses per pujar al primer pis de l’anomenada Casa Gran, construcció gòtica datada en 1532, annexa al temple, a fi de recórrer els dos petits centres museístics de caràcter temàtic que alberga.

El primer és l’Espai Barroc, dividit en diverses sales i pensat com a aparador del ric patrimoni en el referit estil artístic al Solsonès, dins del seu vessant més popular. Diversos plafons il·lustrats, començant per un de gran que situa sobre el mapa comarcal els nombrosos elements, complementen la projecció d’un audiovisual d’un quart d’hora de duració. A més, s’hi poden veure la recreació d’una cambra de l’hostatgeria franciscana que funcionava en aquella època (taula amb vaixella, bagul, mirall, marededéu i llit amb capçal d’angelets) i una saleta que acull el tresor d’una quinzena d’exvots d’aire naïf pintats a l’oli sobre fusta entre els segles XV i XVIII.

El segon és l’Espai Natura, aquest dedicat a la flora i la fauna d’un territori que es caracteritza per la seva biodiversitat, amb unes vitrines convertides en recordatori i homenatge a Florenci Codina (1934-2008), un pagès polifacètic dels encontorns aficionat a la botànica, a l’astronomia, a la meteorologia, a la química, a la informàtica, a la pintura, als idiomes o al col·leccionisme. L’horari dels dos espais és el mateix que el del bar-restaurant, que és on cal demanar-ne les claus, tots els dies de la setmana de 9.00 h a 17.00 h.

Capipota, restaurant del Miracle

Fa tres anys que el cuiner barceloní Manuel Casanovas es va fer càrrec del bar-restaurant del santuari del Miracle, en va renovar el local i ampliar el negoci a la venda de productes d’elaboració pròpia com ratafia, carquinyolis, formatges o mel. La part del bar, on ofereix begudes i entrepans, és oberta tota la setmana fins al migdia. La del restaurant, només dissabtes, diumenges i festius a dinar, amb menú únic de 22 euros. Plats tradicionals molt ben fets, com un capipota de vedella amb cigrons, xató, patates mascarades amb rosta, sopa de ceba a la farigola, canelons rostits de pollastre, cruixent de peus de porc amb rovellons, fricandó amb trompetes de la mort, morro de bacallà amb samfaina i carns a la brasa d’alzina.

Barroc i natura

Barroc i naturaLLUÏSA PLA

Barroc i natura

Barroc i naturaLLUÏSA PLA

tracking