SEGRE

Racó de la vall

Descobrint el tranquil poblet d’Agulló, amb vistes privilegiades a la serra del Montsec i la vall d’Àger

Racó de la vall

Racó de la vallLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agulló és un poble d’uns trenta veïns fixos, als quals s’afegeixen per vacances alguns residents més, que ocupa un discret emplaçament al sud-oest de la vall d’Àger, sota els vessants boscosos del pla de les Bruixes, de topònim tan evocador i misteriós, encarat a les parets rocoses del Montsec d’Ares, que s’alça majestàtic allà davant mateix, perquè la vall és més allargassada que no pas ampla.

Per anar-hi des de Lleida o Balaguer no cal arribar fins a Àger, sinó que convé trencar a l’esquerra un quilòmetre abans de la vila, fent cas de l’indicador preceptiu. En cosa d’un altre quilòmetre de carretereta que discorre entremig de roures, alzines i parades d’oliveres o ametllers, alguna també de terra campa, s’albira ja el petit nucli urbà, que ofereix una estampa prou atractiva enmig del paisatge agrícola amable, serè i essencial dels voltants, amb el teló de fons de les vertiginoses cingleres calcàries de la serra, entremig de les quals es poden distingir algunes velles masies abandonades o bé reconstruïdes, les cúpules blanques i la resta d’instal·lacions del Centre d’Observació de l’Univers (per veure l’observatori astronòmic cal mirar al capdamunt), els santuaris de Pedra i de Colobor o la pista que zigzagueja fins a tramuntar la carena des d’on salten els intrèpids practicants de parapent. A la dreta, s’endevinen el congost de Terradets i el Montsec de Rúbies. A l’esquerra, el trau de Mont-rebei i el Montsec d’Estall, ja en territori oficialment aragonès.

Moltes cases d’Agulló s’aixequen sobre penyes de roca, algunes d’antigues que devien ser importants al seu dia, bastantes d’arreglades fa poc, tres de les quals per acollir partidaris del turisme rural. Entrant pel carrer del Raval, es pot baixar tot seguit pel carrer del Pontet, amb barana de troncs i bones vistes, o bé girar cap a la plaça on trobem l’església, de façana tan blanca que sembla mexicana o andalusa. L’airosa espadanya de dos pisos alberga tres campanes de mida diversa. En aquest espai irregular hi havia hagut l’abadia, l’accés al fossar annex al temple, el forn de pa comunal, el cafè de cal Calitxo, una botiga i l’escola. Ara no hi ha res. Bé, una tarima on toquen els músics cada festa major, que malgrat tot es continua organitzant.

Recer a la vall  Casa Ros / Casa Selmo  Agulló (Àger), 973455138 - 659287063 La família Mirada-Profitós regenta dos establiments de turisme rural a Agulló, ideals com a lloc de descans i desconnexió o com a base d’excursions pels molts punts d’interès de la zona. Casa Ros és l’antiga casa pairal pulcrament restaurada i dividida en dos apartaments de 5 i 4 places, ben equipats, decoració rústica i alguns mobles originals. Casa Selmo és un altre allotjament que consta de saleta-menjador, cuina i dues habitacions dobles. En els dos casos, bones vistes de la vall d’Àger i el Montsec. Per l’estada de dues nits, regal d’un esmorzar típic a l’agrobotiga on també venen productes alimentaris artesanals o de conveniència, per sortir del pas, així com melmelades i pots de fruits secs d’elaboració pròpia.

Racó de la vall

Racó de la vallLLUÏSA PLA

Racó de la vall

Racó de la vallLLUÏSA PLA

tracking