SEGRE

Taules panoràmiques

El paisatge de l’Alta Ribagorça observat des de cincmiradors amb renovats punts d’informació horitzontal

Taules panoràmiques

Taules panoràmiquesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alta Ribagorça, que inclou les valls de Boí i de Barravés, ofereix grans al·licients turístics, tant de caire paisatgístic com patrimonial. Natura i monuments, sobretot el conjunt d’esglésies romàniques, confereixen als tres municipis que la conformen un atractiu difícil de superar per qualsevol altra comarca pirinenca. Conscients d’aquesta circumstància, les autoritats locals s’esforcen a potenciar els recursos disponibles i crear-ne encara d’altres de nous. És el cas del senderisme, una pràctica que atreu un públic d’any en any més nombrós i internacional. En aquest sentit, l’extensa xarxa de camins de muntanya o ran de rius, que enllacen elements distintius de flora i fauna autòctona amb d’altres de caràcter cultural, requereix el complement d’una senyalització adequada, en forma d’indicadors dinàmics de les diverses rutes i plafons estàtics informatius en llocs eminents o destacats.

A instàncies del Consell Comarcal, l’Alta Ribagorça disposa ja en aquests moments de cinc taules panoràmiques en punts enlairats i concorreguts per senderistes. Aquest estiu passat, tres d’aquestes taules, col·locades el 2010, han sigut renovades completament. Es tracta de les situades als miradors naturals de les ermites de Sant Salvador d’Irgo i de Sant Quirc de Durro, i de l’anomenat pilaret de Sant Urbà, per damunt de Vilaller. S’afegeixen a les existents al planell d’Aigüestortes, vora la parada dels taxis, i a la Feixa Rasa, a l’indret denominat Cap de la Faiada.

Es tracta de planxes angulars de 180 per 60 centímetres, impreses en quadricromia de policarbonat laminat sobre una placa d’alumini, en què s’indiquen els accidents geològics de més elevació (que no són pocs en uns paratges d’orografia tan crebantada, amb cims que assoleixen altituds remarcables) o que puguin resultar d’interès dels caminants que s’hi acosten encuriosits. En tots cinc casos, l’accessibilitat no presenta gaires dificultats, bé a peu o bé amb bicicleta, i fins i tot amb un cotxe que no sempre cal que sigui totterreny. Pel que fa als tres que han sigut objecte de millores recents, pistes asfaltades permeten arribar còmodament als de Durro i d’Irgo, tots dos per damunt dels 1.400 metres, mentre que al de Sant Urbà, a una altura de 1.146, la pista que hi porta és de terra i es pot agafar tant des de la carretera de Montanui com al pont de Vilaller.

A les millors taules Carnisseria Porté-Estop Av. del Progrés, 12, Vilaller, 973698034 No s’hauria de passar per Vilaller sense aturar-se a la carnisseria Porté-Estop, un negoci familiar fundat el 1976, a peu de carretera, a fi d’adquirir algun dels excel·lents productes que hi elaboren amb les millors carns de la comarca, com la de corder d’engreix propi, seguint la filosofia slow food. Patés, embotits tradicionals com xoriç, secallona, coquetes, botifarres, llonganisses o bé originals hamburgueses de girella o peus de porc, que incorporen bolets, formatge, espinacs o pebrots. A més, costella de porc confitada i farcits a punt per enfornar, de llom, pollastre, vedella o cuixa de corder, així com trumfes de casa conreades a mil metres d’altura i altres aliments km 0 dels voltants.

Taules panoràmiques

Taules panoràmiquesLLUÏSA PLA

Taules panoràmiques

Taules panoràmiquesLLUÏSA PLA

tracking