SEGRE
Món retrobat

Món retrobatLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com a cloenda de la capitalitat cultural ostentada per Cervera al llarg del 2019, es pot veure encara fins al pròxim 12 d’abril la interessant exposició Artesans del barroc, a l’antiga biblioteca de la universitat cerverina, amb els horaris següents: divendres de 17 a 20, dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20, diumenges i festius d’11 a 14. Per informació addicional i possibilitat –força recomanable– de visites guiades, cal trucar al 973 533 917.

Aprofitant per admirar de pas el gran edifici barroc, on l’escultor i arquitecte manresà establert a la localitat segarrenca, Jaume Padró, deixaria una notable empremta artística en el timpà de la façana interior i al paranimf, l’exposició realitzada pel Museu de Cervera en col·laboració amb el MNAC permet introduir-se en el coneixement d’algunes de les importants manifestacions artístiques –efectuades amb mitjans artesanals propis de l’època– a la ciutat aturonada durant el segle XVIII, coincidint amb l’eclosió acadèmica, econòmica i demogràfica que hi va suposar l’obertura a partir de 1717 de l’únic centre universitari de tot el Principat. Un món perdut, com es pot llegir entrant a l’estança rectangular de sostre altíssim amb bigues de fusta que albergava la biblioteca, retrobat ara en part gràcies a aquesta mostra. Al defora, en un dels llargs corredors, dóna la benvinguda una reproducció a tota paret del quadre d’un enginyer militar sobre la tradicional cavalcada de les aigües dels paers, com una mena d’atles viu amb immobles i persones, en què es reflecteixen els principals accidents geogràfics de la població emmurallada i els seus encontorns, a les dues ribes d’un Ondara flanquejat de fonts, safareigs, molins, adoberies i convents, on destaca el turó de les forques en què eren penjats els reus de mort.

L’exposició es divideix en dos espais. A l’avantsala s’ha recreat el taller d’un mestre artesà, amb les eines per pintar, esculpir, daurar, etc. A l’interior, es passa revista a quatre àmbits creatius: retrats de personatges locals, petits encàrrecs (exvots, escuts gremials, cartells de tesis, capítols matrimonials il·lustrats o unes maces de plata), obres esculturals com magnífics fragments de retaules restaurats o l’enigmàtic crucifix de santa Liberada i la pintura religiosa del cerverí Bernat Amorós, contrastada amb la del barceloní Antoni Viladomat, màxim exponent del barroc pictòric català.

Hostal Universitat Hostal Universitat, plaça de la Universitat, 13, Cervera, 973 107 394 Davant per davant de la façana barroca de la universitat de Cervera, la casa pairal de la família Ortís, de renom popular cal Fullat, bastida també al segle XVIII com a domicili d’un comte i als baixos de la qual s’havien guardat cavalleries, i potser als pisos s’hostatjaven professors o estudiants, ha sigut recuperada fa poc com a hostal. Deu còmodes habitacions de decoració moderna i senzilla, cadascuna amb una gran foto d’un monument cerverí, i una cafeteria ran de plaça, oberta al públic, on se serveixen els esmorzars i en què destaquen panys de mur i arcades de pedra de la construcció original, amb pati al darrere i expositor de productes de la comarca com mel, oli, confitures, herbes per a infusions, licors, cerveses artesanals...

Món retrobat

Món retrobatLLUÏSA PLA

Món retrobat

Món retrobatLLUÏSA PLA

tracking