SEGRE

Un nou mapa turístic de Sant Guim de Freixenet presenta els nombrosos atractius del municipi

Un nou mapa turístic de Sant Guim de Freixenet presenta els nombrosos atractius del municipi

Natura, paisatge i...

Natura, paisatge i...LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dissenyat i distribuït pel dinàmic centre d’interpretació Sikarra Nostra, l’espai d’informació amb agrobotiga situat a l’antic hangar restaurat de l’estació de tren, on es pot demanar trucant al 973 294 438, s’acaba d’editar un nou mapa turístic de Sant Guim de Freixenet, municipi segarrenc que comprèn una desena de nuclis habitats, per cadascun dels quals es reserva una menció particular amb fotografia a l’esmentat document. A més de la capital, i per ordre alfabètic: Altadill, Amorós, el Castell de Santa Maria, Freixenet de Segarra, Melió, la Rabassa, Sant Domí, Sant Guim de la Rabassa i la Tallada.

Es tracta d’un full de la mida d’una pàgina de diari, imprès per les dues cares. En l’una, el mapa clar i ben detallat, amb indicació d’accidents geogràfics com rius i rieres, turons i tossals, clots i vallades, costes i plans, les vies de comunicació, els poblets relacionats més amunt, les fonts, les ermites i esglésies, els castells i altres monuments, així com diverses rutes que recorren paratges d’interès natural o paisatgístic. Això és, el compendi d’indrets visitables pels forasters desitjosos de conèixer o redescobrir aquelles terres ventilades que freguen els 800 metres d’altitud. Al dors del glossat desplegament cartogràfic, un altre petit mapa, en aquest cas de la trama urbana de Sant Guim, la referida relació il·lustrada dels nou poblets agregats i mitja dotzena de requadres temàtics que engloben els distints atractius turístics del conjunt, que es resumeixen en el mateix títol del prospecte, Sant Guim de Freixenet, natura i paisatge, però que caldria ampliar sens dubte amb d’altres ítems, com ara ferrocarril, tan important en el desenvolupament local a partir del traçat de la línia Barcelona-Lleida per Manresa cap a 1860, o patrimoni arquitectònic, que inclou alguns exponents destacats. En concret, els sis apartats responen als epígrafs següents: sindicat agrícola modernista (obra de Cèsar Martinell), les fonts del clot, la capçalera del riu Sió, les viletes d’origen castral amb carrerons misteriosos i cases de pedra calcària, arbres singulars com l’alzina grossa del camí vell d’Amorós a la Rubiola (380 centímetres de perímetre del tronc) i les obagues dels fondos i barrancs forestals de la banda d’Amorós i la Tallada, ideals per fer-hi senderisme, frescos i ombrívols a l’estiu, acolorits a la tardor.

Iogurts, postres i... El Pastoret polígon ind. Bosc del Ferran, Sant Guim de Freixenet, 973 556 039 Fundada el 1992, l’empresa familiar denominada en un principi El Pastoret de la Segarra i avui dia El Pastoret, al capdavant de la qual figuren Xavier Pont i Teresa Vallès, té la fàbrica vora la carretera de Freixenet a Sant Guim, ara en procés d’ampliació. Dedicats d’entrada a l’elaboració de mató, han anat diversificant els productes lactis fins a la setantena de referències, totes de qualitat, com iogurts, cremes de postres, formatges, kèfirs... Les darreres novetats són iogurts ecològics i vegetals, kèfirs de menta i llimona o amb zero de matèria grassa i una llet d’ametlles. Presents ja en molts comerços d’alimentació, supermercats i grans superfícies, poden ser adquirits in situ a la botiga de la fàbrica, de dilluns a divendres, entre 9 i 17.

Natura, paisatge i...

Natura, paisatge i...LLUÏSA PLA

Natura, paisatge i...

Natura, paisatge i...LLUÏSA PLA

tracking