SEGRE

Pedres amb història

Una publicació turística i cultural sobre el romànic al Pallars Jussà, entrellaçant feudalisme i paisatge

Pedres amb història

Pedres amb històriaLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Promoguda per Epicentre, espai situat a Tremp de recepció i informació del Geoparc, a part d’oficina de turisme del Jussà (on es pot sol·licitar, trucant al 973 653 470 o escrivint a epicentre@pallarsjussa.cat), s’ha editat una publicació en forma de full gran desplegable, amb mapes i fotografies, titulada Romànic, viatge a l’essència, que és pel seu propi plantejament didàctic, així com per l’exhaustivitat i l’erudició dels textos inclosos, no pas el típic fulletó turístic segons l’ús que cataloga o recomana els elements patrimonials visitables, sinó –sense deixar de pretendre incitar els lectors a acostar-se fins als monuments consignats– una lliçó comprimida d’història i geografia, força completa a pesar de l’extensió limitada, escrita amb ànim divulgatiu, sobre una època concreta en un lloc determinat, és a dir, l’edat mitjana a les tres conques –de Tremp, de Dalt, Dellà– que integren el Pallars meridional, a més de la vall Fosca i la de Manyanet. Del congost de Terradets al de Collegats, per entendre’ns, i del port de Comiols al de Perves.

Un país romànic, tal com explicita el redactat del paper en qüestió, amb un paisatge rural nascut o modelat a partir del segle X, arran de l’erecció dels primers castells, monestirs, esglésies o ermites, i també de la formació d’algunes poblacions. L’arquitectura civil i religiosa, segons l’estil artístic aleshores dominant, així com la pintura o l’escultura complementàries, que contribuirien a configurar aquell territori, afortunadament preservades en part fins als nostres dies, tot i la necessitat de restauracions recents. I el feudalisme com a sistema de poder, reflectit en les formes de vida, que havia de deixar la seva empremta, encara detectable en alguns detalls.

Els sis apartats que formen el contingut del document, corresponents a sis àrees distintes de la superfície comarcal i a sis rutes que val la pena recórrer, responen als epígrafs següents: Comtat de Pallars; Viles i mercats, la vida vora els castells; Controlant les alçades (suposo que volien dir les altures); Arnau Mir de Tost, mercenari i magnat; Petites esglésies i castells perduts; La força dels monestirs. En resum: una excel·lent aproximació o introducció a través de la història medieval i l’art romànic a una terra que se’ns convida a conèixer, llegint o, a més a més, si és possible, viatjant.

Patés amb memòria

c/ La Canadenca, 21, Tremp, 609 751 066

Els patés d’És Pallarès, elaborats artesanalment a Tremp des del 1998 per Oriol Pallarès amb productes ecològics de la zona, seguint receptes tradicionals, recuperen el record de sabors genuïns de tota la vida en aquells paratges prepirinencs. Són carnis (campanya, muntanya, ànec, senglar, estruç) o vegetals (bolets, pebrot, albergínia, carxofa, olives). Al nou obrador inaugurat l’estiu passat, preparen també conserves (allioli de codony, melmelada de tomaca, quètxup natural), embotits (xolís, secallona, cap de llom, sobrassada, pernil d’ànec), cremes i sopes (de brou, de porros o carabassa, olla aranesa) i cuinats com melós de vedella, cua de bou, ànec amb peres, espatlla de corder, guatlles a la vinagreta, garrí confitat, etc.

Pedres amb història

Pedres amb històriaLLUÏSA PLA

Pedres amb història

Pedres amb històriaLLUÏSA PLA

tracking