SEGRE

Història pintada

Veient el nou mural històric de Palau de Noguera, aprofitant després per fer un tomb pel poble

Història pintada

Història pintadaLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enllestida l’espectacular pintura mural de Palau de Noguera, una lloable iniciativa de l’associació Palatium, dedicada a preservar i difondre la història i el patrimoni d’aquell agregat del municipi de Tremp d’uns cinquanta veïns.

S’hi arriba des del sud per la C-13, agafant un parell de quilòmetres abans de la capital del Jussà el trencall a mà dreta que també mena a la gasolinera BonÀrea. Allà mateix, en el modern accés a la població, on hi havia les eres (antigament s’hi entrava per baix, des del camí del riu), es pot veure l’esmentada obra pictòrica, que cobreix tota la paret lateral i un tros de la frontal d’una nau de la cooperativa agrària de Sant Antolí. El disseny i l’execució de l’enorme fresc ha anat a càrrec de Peter Alan Hull, un arquitecte i pintor londinenc que viu des de fa 14 anys a Suterranya. Durant tres mesos de feina amb els pinzells, als quals cal sumar el temps de documentació prèvia i preparació del projecte, l’artista anglès ha plasmat en aquell extens llenç a l’aire lliure diversos episodis històrics, com la donació del lloc de Palatium, palau que era dels comtes de Pallars, a l’orde de l’Hospital, en 1162, o una imatge recreada del nucli emmurallat a l’edat mitjana i la processó anual fins a l’ermita de Susterris abans que la negués l’embassament, a més de diversos cavallers i monjos soldats santjoanistes, vestits i armats tal com els esculpien sobre els sarcòfags. En fi, una lliçó d’història i art digna d’anar a ser contemplada, si convé expressament.

De tota manera, un cop allí, val la pena fer un tomb pel poble, que sorprèn amb alguns vells casalots de portes adovellades, com cal Prior o cal Cirildo (que havia sigut del marquès de Sentmenat, al fons del carrer del Forn), endinsant-s’hi pel Raval de Dalt i travessant el carrer de les Portetes, fins al perpendicular carrer Major, que per una punta dóna al portal d’Avall i a la ronda exterior sobre l’arbreda fluvial, i per l’altre al camí panoràmic de les Reixes, passant per davant de l’església. Aquesta conté fins a set retaules barrocs de factura senzilla però que enlluernen de tan sobredaurats (la clau es pot demanar a Maria Teresa Sopena, 616939192).

Al Raval de Baix de Palau de Noguera, en un local comunitari que havia acollit l’escola al pis de dalt, donació al poble d’un veí que s’havia fet ric a Amèrica, té l’obrador Josep Maria Farré, tercera generació de forners d’una família procedent de Gavet de la Conca. La botiga de venda al públic és al cèntric carrer Soldevila de Tremp. A més de pa de pagès, en barres o rodó, cuit al forn de llenya, han adquirit anomenada a tot el Pallars les coques de recapte vegetals, que allà dalt reben el nom de coques de samfaina o coques d’enciam, il·lustrades amb verdures com tomaca, albergínia, pebrot verd o vermell, si bé també poden incloure arengades o talls de llonganissa o cansalada, a gust del client.

Història pintada

Història pintadaLLUÏSA PLA

Història pintada

Història pintadaLLUÏSA PLA

tracking