SEGRE
Sota sostres

Sota sostresLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el títol d’Escenaris que inspiren, tal vegada més propi d’un reclam a pintors o cineastes que no a turistes, com és el cas, el C. C. de l’Urgell acaba de treure una nova publicació per donar a conèixer tres aspectes d’una comarca de geografia diversa, que conjumina paratges de reg i de secà, de plana i gairebé mig muntanyosos, transició entre Segarra i Pla d’Urgell, amb les quals comparteix trossos de morfologia paisatgística, conreus, formes de vida i construcció de pobles, segons es tracti de l’est, l’oest, el nord o el sud d’aquell territori amb capital a Tàrrega. El sud, en concret, constitueix una zona de forta personalitat, conformada per les valls del Corb i Maldanell, molt present en el volum promocional esmentat, tant per ser la més atractiva per als visitants com perquè s’hi concentren la majoria de les referències enumerades.

Pel format i la qualitat d’impressió i enquadernació, amb paper setinat, magnífiques fotografies i un gruix de 110 pàgines, que són moltes per a un material divulgatiu o publicitari com el ressenyat, podríem parlar d’un llibre. A fi d’obtenir-ne un exemplar, caldrà adreçar-se a l’oficina d’informació del Consell (carrer Agoders, 16, Tàrrega, 973 500 707, @turismeurgell).

Els tres al·ludits aspectes que s’hi recullen són complementaris d’altres ja abordats en monografies anteriors de la mateixa institució, com ara propostes d’itineraris a peu o BTT, patrimoni monumental, agenda festiva, riquesa gastronòmica o Ruta del Cister, i es condensen en una llista d’allotjaments turístics, cellers vinícoles i molins d’oli.

Pel que fa als primers, és a dir, l’oferta de llits i sostres (no tots tan excepcionals com el de la sala gòtica del recuperat castell de Verdú, amb els seus grans finestrals i arcs apuntats de pedra, però tots ben dignes i alguns qualificables de nobles, tenint en compte que es tracta d’espais domèstics), se’n relacionen uns setanta, des d’hotels de tres estrelles fins a albergs de pelegrins, amb especial atenció a les sovint luxoses cases rurals. A banda de la imatge i un breu text descriptiu de característiques i serveis, s’hi inclou una fitxa tècnica de cada establiment: capacitat, adequació a famílies amb canalla, adaptació a persones amb problemes de mobilitat, admissió d’animals de companyia, atenció en diversos idiomes, preu, adreça postal i electrònica, telèfon...

El volum Escenaris que inspiren incorpora també un comentari sobre cadascun dels cellers vinícoles i molins oliaires de l’Urgell, una dotzena en el primer cas, una quinzena pel que fa al segon, tant particulars com cooperatives agràries, localitzats sobretot a la vall del riu Corb i la seva sufragània del Maldanell.

Els vins estan inclosos a la DO Costers del Segre. Els olis, a la DOP les Garrigues. A cadascun dels espais corresponents, il·lustrats amb fotos molt suggestives, s’hi ponderen les virtuts dels productes de referència, la ubicació geogràfica, els horaris de venda al públic i la possibilitat de visitar les instal·lacions, generalment situades en edificis rústics, sota antigues voltes de pedra o rajola del país, a més dels contactes telefònics i telemàtics.

Sota sostres

Sota sostresLLUÏSA PLA

Sota sostres

Sota sostresLLUÏSA PLA

tracking