SEGRE

Espais naturals

Un nou fulletó del Consell de la
Segarra sobre dues zones d’especial
interès natural a la comarca

Espais naturals

Espais naturalsLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tocant i una mica per sobre de la carretera Ponts-Calaf, entre Sanaüja i Biosca, Torrecombelles és una masia monumental amb capella, construïda en 1804 com a hostal de traginers. A les antigues quadres, sota arcs de pedra i voltes catalanes, fa dotze anys que funciona un restaurant decorat amb mobles d’època que obre els migdies (menú dels feiners a 13 euros) i la nit de dissabte.

Bona cuina del país evolucionada, especialitat en mitjanes de vedella i altres carns de primera. Tàrtar de tomaca amb burrata, pop a la graella amb tabulé de quinoa, arròs de llamàntol, llom de bacallà amb verdures, turbot amb escuma de patata trufada, l’excepcional repertori carnívor, postres molt elaborades. Al davant, gran terrassa panoràmica.

El Consell de la Segarra ha editat 5.000 fulletons desplegables, de paper setinat i amb bones fotos a tot color, dibuixos i gràfics, sota el títol d’ Espais naturals de la Segarra, com a guia de visita d’un parell d’àrees d’elevat interès paisatgístic, geològic, botànic i zoològic, a més d’antropològic –l’empremta humana– com l’arquitectura popular, observables en cadascuna d’elles, que són la vall del Llobregós i l’entorn de Granyena, al nord i al sud de la comarca.

A més de mapes en què s’indiquen els accidents geogràfics i sobre els quals s’han marcat diverses rutes per seguir a peu o amb bicicleta, sense descartar vehicles motoritzats de dues o quatre rodes, uns recorreguts que oscil·len entre els 7 i els 18 quilòmetres, s’hi acompanyen textos explicant les característiques que fan de les dues referides zones uns conjunts minerals, vegetals i faunístics de valor singular per a científics i també excursionistes o simples practicants d’un turisme respectuós amb el medi que valora determinats paratges que han mantingut una fisonomia, si no primigènia, almenys prou ben preservada. Dels trajectes proposats, una desena en total, la majoria s’han senyalitzat sobre el terreny. Per aconseguir-ne un exemplar, caldrà demanar-lo a l’oficina comarcal de turisme: 973531300.

Mentre que l’espai natural de Granyena abasta des de Fonolleres, tocant de l’A-2, fins a Montoliu de Segarra, incloent els encontorns dels pobles de Granyanella, Granyena, Mas de Bondia i Montornés, el corresponent a la vall del Llobregós es concentra en un territori més reduït, al llarg d’un tram d’aquest afluent del Segre, per davall de la carretera de Ponts a Calaf i de la serreta de les Gesses, dita així pel guix que li dóna un color blanquinós, al voltant de la petita localitat de Selvanera i els patamolls de Granollers, breu oasi enmig de secans. El punt de partida dels itineraris d’aquest segon àmbit és el Mas del Sot, avui en ruïnes, a uns 500 metres de camí de terra en bon estat des d’un trencall de la carretera de Guissona a Biosca, just passat el pont sobre el riu.

Ran de les parets mig derruïdes de pedra, tàpia i totxo, en un aparcament delimitat per baranetes de tronc, s’alcen dos cartells amb informació útil.

tracking