SEGRE
Món antic

Món anticLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Vilanova de Meià, carrer Costa Codina, 16, en un edifici groc construït expressament, funciona des de fa un any -inaugurat el 21 de març de 2021– el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, consagrat a la valuosa exposició permanent de fòssils que pot ser admirada els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 19, i els diumenges d’11 a 14, amb horaris més amplis per Setmana Santa i l’estiu. Les visites guiades, amb explicacions que fan més profitosa, instructiva i amena l’experiència, força recomanable per a famílies amb canalla i grups escolars o d’adults, duren un mínim de mitja hora i no cal reserva prèvia, tot i que sempre val la pena trucar abans al 634662341.

A la planta baixa, vora la recepció i una ben nodrida botiga de records, publicacions temàtiques, jocs i joguines infantils, sobretot dinosaures de goma o peluix, és projecta un vídeo introductori sobre el context geogràfic, en particular geològic, i històric -més aviat prehistòric- del contingut de les vitrines visibles a continuació, plenes de peixos d’un valor científic extraordinari, testimoni de la riquesa paleontològica de la Coma de Meià, una antiquíssima àrea lacustre solcada per cocodrils i petits taurons que ara retrobem convertits en fragments de pedra, per bé que aquests ran de l’entrada procedeixen d’arreu del planeta i corresponen a la col·lecció cedida per la família Garcia-Castellanos, de ca l’Aulí de Vilanova mateix. Uns plafons informatius gràfics i didàctics expliquin com és van formar els fòssils, la seua datació temporal, l’evolució de les espècies, la remotíssima vida terrestre o aquàtica, la indústria litogràfica, etc.

El pis superior acull l’espectacular i diversa mostra de fòssils de l’IEI, semblants a dibuixos o fotografies impresos en tres dimensions a les làmines rocoses, trobats a la pedrera de Meià, jaciment molt fecund del Montsec de Rúbies on s’han catalogat fins a 110 espècies desconegudes, que habitaven aquells aleshores patamolls fa 125 milions d’anys, entre peixos, insectes, amfibis, rèptils, crustacis i vegetals, com la montsechia vidalii, la planta floral mineralitzada més vella que s’ha trobat al món i que deu la denominació a qui la va descobrir, a finals del XIX, l’enginyer de mines Lluís M. Vidal, que dona també nom al peix teleosti Ichthyemidion vidalii.

Hostal Montsec

C/Església, 3. Santa Maria de Meià. 973.415.104

A 2 km de Vilanova, l’hostal Montsec de Santa Maria de Meià acaba de reformar el menjador, ara espaiós i alegre, amb mobles blancs i finestral panoràmic. La cuina també ha millorat, més refinada i creativa.

Obert dissabtes i diumenges, entre setmana amb reserva, ofereix un menú per 20 euros amb vins de la zona elaborats sobretot per enòlogues. Crema de cigrons amb pota de pop, amanida de pera i formatge de Tòrrec, risotto de ceps amb botifarra i tòfona, melós de vedella amb parmentier, foie amb poma caramel·litzada, peus de porc guisats, espatlla de corder al forn, pollastre amb prunes, carns a la brasa, girella amb ous ferrats i tòfona, peres al vi, gelats fets a casa com el deliciós d’aromes del Montsec.

tracking