SEGRE

El tèrbol atzur: resseguint la ruta de Maria-Mercè Marçal per Ivars d'Urgell

El tèrbol atzur

El tèrbol atzurLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La poeta, novel·lista, traductora, assagista –sobretot poeta– Maria-Mercè Marçal, nascuda en 1952, va viure els deu primers anys a Ivars d’Urgell, localitat del Pla amb què mantindria sempre vinculacions familiars i afectives. Bona part dels seus versos beuen de les influències lingüístiques, costumistes i paisatgístiques adquirides durant la seva infantesa en aquell medi rural.

Convertida en símbol feminista i considerada una de les escriptores més importants de tota la història de les lletres catalanes, l’ajuntament d’Ivars i la fundació que porta el seu nom, amb l’ajut de la Diputació, van posar en marxa ara fa un any una ruta literària per la vila, en record i homenatge a la seva figura i la seva obra, una prolífica producció de primer nivell truncada per la mort prematura, als 46 anys, en 1998, de càncer.

Es pot consultar aquest itinerari de caràcter biogràfic en diverses webs municipals o comarcals o de l’esmentada fundació. Entrant en aquesta darrera s’obtenen també informacions escrites i fotogràfiques, a més de musicals, tenint en compte que alguns dels seus poemes serien posats en solfa i interpretats per diversos cantants, de l’autora de llibres de poesia com Cau de llunes, Bruixa de dol, Sal oberta, Terra de Mai o Desglaç i de la novel·la La passió segons Renée Vivien.

Justament del primer, aparegut en 1977, el poema titulat simplement Divisa esdevindria una autèntica carta de presentació personal i ideològica: “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, / de classe baixa i nació oprimida./ I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”.Arran de la inauguració de la ruta marçaliana, el consistori ivarsenc va instal·lar tòtems indicadors amb poesies de la filla il·lustre en cadascun dels tretze punts que convida a recórrer, començant per cal Tous, on havia viscut, als afores, a peu de carretera de Barbens, casalot amb jardí actualment dedicat al turisme rural com Cal Salvador, seguint pel parc amb el monument a la seva memòria dissenyat per l’artista conveí Xesco Mercè, consistent en una gran M de ferro coberta d’heura, l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta, les escoles velles en què havia après a llegir i escriure, entre altres racons i edificis del nucli antic com cal Segarreta, per acabar al cementiri on reposa.

Tres voltes rebel

Ajuntament d'Ivars d'Urgell 973.580.125 

Una de les etapes de la ruta literària que reconeix i divulga la trajectòria de Maria-Mercè Marçal és un mural a la cantonada de l’edifici del sindicat, ran de carretera, ben a prop de la part més antiga i monumental d’Ivars d’Urgell. Reprodueix la cara de l’escriptora i alguns dels seus versos més coneguts de la seva programàtica Divisa. En tot cas, val molt la pena completar l’itinerari cultural admirant unes altres pintures de paret, més de trenta en total, que conformen l’enciclopèdia d’ocells, la majoria habitants del proper estany, plasmada en bastants punts de la vila per part del muralista Swen Schmitz Coll, alemany de mare ivarsenca (més informació trucant a les oficines municipals).

tracking