SEGRE

Màquines parades: visites guiades a l'antiga factoria Trepat de Tàrrega

Màquines parades

Màquines paradesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa J. Trepat naixia en 1914 com una petita foneria dins de Tàrrega, dedicada sobretot a adaptar les dalladores americanes McCornick a les característiques de les finques del nostre país, reduint-ne les dimensions perquè les pogués estirar una sola mula i rebaixant-ne el preu. Dos anys després es presenten ja les primeres, amb una acceptació creixent. En 1931, la família Trepat compra els terrenys als afores de la ciutat, vora Vilagrassa, per construir la nova factoria que permetrà la fabricació en sèrie.

Passada la guerra, en què les instal·lacions són col·lectivitzades, es produeix el salt endavant que representa una nova garbelladora, completada als seixanta amb una lligadora, en un moment que suposa el punt àlgid de la firma targarina, que dona feina a 250 persones i ostenta gairebé el monopoli en la maquinària agrícola a tot l’Estat. L’eclosió, però, de la segona mecanització del camp, amb l’entrada en joc de tractors, recol·lectores i altres ginys de tracció a motor, sovint importats, afegida a la incapacitat de reinventar-se tecnològicament per afrontar aquells inesperats competidors, comportarà l’inici d’una inexorable decadència, fins al tancament en 1988.

Tres dècades més tard, l’ajuntament adquireix el complex, que mai no havia sigut abandonat del tot pel nou propietari, l’exgerent Fermí Cucurull, per dedicar-lo a activitats culturals, socials o festives. Entre aquestes, la reconversió en espai museístic, centrat per ara en la casa de l’amo, el senyor Josep Trepat (1881-1973), que acull als baixos les antigues oficines i botiga de recanvis, actualment la recepció del museu, i mitja dotzena de les 19 naus del recinte, a banda del solar amb els forns exteriors en un extrem del reng d’edificis.

Les visites, guiades, de poc més d’una hora, autèntiques lliçons pràctiques sobre la industrialització agrària a les nostres comarques durant bona part del segle XX, s’efectuen cada diumenge a les 12, sense necessitat de reserva prèvia, o bé entre setmana concertant-les al 973 311 616 o a informacio@museutrepat.cat. El recorregut és il·lustrat per les completes explicacions de la guia i la projecció de tres audiovisuals, amb el colofó de la posada en marxa de l’embarrat original que proporcionava energia a les màquines a través d’un sistema de politges i corretges: espectacle visual i sonor per rematar una experiència força interessant.

A un quilòmetre de la fàbrica Trepat en direcció a Vilagrassa, a peu de l’N-II, el veterà Hostal del Carme ofereix dinars i sopars de primera en el marc d’una decoració sumptuosa, gairebé aristocràtica, de diversos menjadors, o bé ara al bon temps a la magnífica i espaiosa terrassa enjardinada. Menú diari a 19 euros i un altre per 29, els festius. Cuina tradicional de qualitat a través de plats típics com olla barrejada, caragols, cassola de tros, arrossos i paelles, capipota amb cigrons, bacallà a la llauna o amb samfaina, peix fresc, carns a la brasa i diversos rostits: melós de vedella, conill amb bolets, perdiu a la vinagreta, peus amb panses i pinyons o espatlla de cabrit a les herbes de secà.

Màquines parades

Màquines paradesLLUÏSA PLA

tracking