SEGRE
Josep Minguell fa dècades que és un dels muralistes més prolífics del país.

Josep Minguell fa dècades que és un dels muralistes més prolífics del país.LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 14 de maig, coincidint amb la Festa Major i el 350 aniversari de l’inici de la construcció del temple actual, de volumetria generosa i elegants línies mig barroques, mig classicistes, dibuixades per l’arquitecte vallenc fra Josep de la Concepció, s’inauguraven els nous murals de Josep Minguell a la capçalera de l’església de la Mare de Déu de l’Alba, que després de tres anys de dedicació intensa completen el conjunt emprès en 2006. Una obra magna, que podem qualificar sense embuts d’obra mestra, equiparable per les dimensions amb la vaticana Capella Sixtina.

Un miler de metres en total de superfície pintada al fresc, 214 dels quals corresponents a aquesta última fase, centrada al presbiteri, entorn del majestuós baldaquí. El pare de l’artífex, el també pintor Jaume Minguell, havia ja aplicat els seus pinzells a les parets del monumental edifici religiós entre 1959 i 1967, en concret de la capella del Santíssim i de la Mare de Déu dels Dolors, entrant a mà esquerra, d’un estil figuratiu més d’acord amb els gustos de l’època.

Tot just accedint a la nau única, un cartell informa del cost del projecte, sumats els treballs de preparació previs: 85.259 euros amb 88 cèntims. Són molts diners, però ben gastats.

En un altre es detallen les condicions per participar en alguna de les visites guiades que s’organitzen des de la mateixa parròquia per poder admirar, amb explicacions sobre allò que s’està veient, tot aquell festival de colors que dona vida pròpia a les voltes del sostre, al transsepte i ara també als murs que enclouen l’altar major. Panells distribuïts pels peus de les pilastres expliciten el significat de les diverses escenes reproduïdes, la majoria d’inspiració bíblica.

Introduint una moneda en dues successives capsetes, s’il·luminen durant uns minuts els dos diguem-ne capítols d’aquell gegantí àlbum pictòric. Els darrers frescos al presbiteri plasmen la canviant llum de l’alba, d’un cromatisme temperat –ocres, liles, blaus– que realça la talla central de la patrona targarina, amb el Nen als braços i envoltada d’angelets, que sembla volar enmig dels núvols, per damunt de serres torrades i camps verds o argilosos, alguns plantats d’ametllers o oliveres. En un dels laterals, la vila antiga a ull d’ocell, estesa entre Sant Eloi i el Reguer.

Ple d'amor

Tastimontant

C/SantaAnna, 10. Tàrrega. 973.984.986

A cinc minuts caminant de l’església de Tàrrega, al comercial carrer de Santa Anna, l’edifici d’exòtica façana modernista casa Enric de Càrcer o cal Vilodí, del 1903, alberga als baixos el nou Tastimotant (un nom curiós... i amorós), de decoració original, regentat per Jaume Andreu, que disposa d’un bonic pati interior ben ombrejat per dinar o sopar a la fresca. Menú de mercat als migdies feiners per 15,90, caps de setmana 24, molt satisfactori i complet. Als vespres, ampli repertori de tapes. Una petita mostra per fer-se’n una idea: amanida de magret i formatge de cabra, tàrtar de salmó i ragout de mango, caneló de rostit, bolets i foie amb beixamel trufada, cremós de xocolata i caramel salat.

Tastimontant

TastimontantLLUÏSA PLA

tracking